Csúnya hiba található az új processzorban – adatlopásra használhatják

Nagy tudású támadók adatlopásra használhatják a sérülékenységet.

Forrás: origo.hu2021. 04. 11. 15:21
null
Adatlopásra is használhatják az új processzort (Képünk illusztráció) Fotó: CEBBI / PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AMD mérnökei egy belsős biztonsági audit során sebezhetőséget találtak a vállalat éppen legújabb, Zen 3 mikroarchitektúrát használó processzoraiban, mely így adatlopásra is alkalmas. A tájékoztatás szerint a hiba egy teljesítményt növelő funkcióban bújik meg, a Predictive Store Forwarding spekulatív módon töltöget be adatokat és futtat utasításokat – olvasható az Origón.

A sebezhetőség kihasználásához jelentős szakértelemre és megfelelő körülményekre van szükség, a PFS szándékos manipulációjával kiolvashatóak lehetnek olyan adatok, amelyekhez a támadó kódnak nem szabadna hozzáféréssel rendelkeznie. A sebezhetőség hasonló az Intel rengeteg processzorát érintő Spectre Variant 4-hez.

Adatlopásra is használhatják az új processzort (Képünk illusztráció)
Fotó: CEBBI / PIXABAY

 

Az AMD szerint elméleti problémáról van szó, a valós körülmények közti kihasználásának alacsony a kockázata. Ettől függetlenül lehetővé teszi majd a PFS funkció opcionális kikapcsolását, ám a nagyobb biztonságért 1-2% teljesítménycsökkenéssel kell fizetni. Emellett Linuxon folyamatonként eldönthetővé válik, hogy azok használhatják-e a Predictive Store Forwardingot, így a rendszergazdák a megbízható folyamatok esetében engedélyezhetik a használatát.

A Zen 3 architektúrás Ryzen 5000 processzort használóknak nem érdemes aggódniuk a sebezhetőség miatt, hiszen a támadóknak nem telik több munkájukba egy minden adatukat azonnal ellopó kártevő futtatására rávenniük őket, mint a mostani hibát kihasználó kódéra.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

Az óriásvállalat szerint elhúzódhat a globális chipválság

Az elhúzódó chipválság már nem csak az autógyártókat, a videokártyák, processzorok és konzolok piacát érinti, hanem a mobilos szektort, sőt, a mikrók, hűtők piacát is. A Nikkei Asia jelentése szerint a helyzet legalább egy évig változatlan marad, a hatalmas befektetések ellenére is.

A Foxconn például arról beszélt, hogy sok más céggel szemben őket a múlt hónapig nem érintette a chiphiány, de már számukra is problémát jelent a helyzet. Emiatt a tervekhez képest 10 százalékkal kevesebb terméket tudnak leszállítani, és azt is kijelentették, hogy a számításaik szerint 2022 közepéig biztosan nem javul a helyzet, marad a chipválság. Ez persze azt is jelenti, hogy bizonyos termékek vételárai bő egy évig biztosan nem normalizálódnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.