Gyűlnek a sötét fellegek a PS5 gamepadje felett

Közismerten problémás potenciométerek találhatóak a Sony játékkonzoljának DualSense-ben.

Forrás: ORIGO.HU2021. 02. 22. 17:54
null
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nappal ezelőtt fősodratú médiában is figyelmet kaptak a panaszok, hogy a novemberben piacra dobott PlayStation 5 (PS5) gamepadje egyeseknél máris sodródást (drifting) produkál, ennek során nyugalmi állapotban hibásan mozgásokat érzékelnek az analóg karok. Az USA-ban egy csoportos perekre szakosodott ügyvédi iroda máris vizsgálja, hogy érdemes-e pert indítani emiatt a Sony ellen – olvasható az Origo cikkében.

A közismert iFixit YouTube-csatorna az ügy kapcsán szétszedte a PS5 DualSense gamepadet, hogy megvizsgálja a problémás komponenst.

Mint kiderült, a Sony ugyanazt a potenciométert használja benne, mint ami a PlayStation 4 gyári gamepadjében, továbbá a Microsoft és a Nintendo újabb kontrollereiben is van; az utóbbi két céget perlik is az USA-ban a sodródási problémák miatt.

A novemberben piacra dobott PlayStation 5 (PS5) gamepadje egyeseknél máris sodródást (drifting) produkál, ennek során nyugalmi állapotban hibásan mozgásokat érzékelnek az analóg karok.
Fotó: PIXABAY

Az iFixit szakértője szerint a PS5 DualSense-ben használt komponensnek több régóta ismert tervezési hibája is van, ezek megoldásával erősen csökkenthető lenne az idő előtti meghibásodások mennyisége.

További érdekesség, hogy a potenciométer gyártója sem titkolja a termék aránylag limitáltnak mondható életciklusát, az iFixit gyári adatokon alapuló becslése szerint komolyabb használat esetén még papíron is csak olyan 400 óra játékot bír ki.

HA VALAKI ÁTLAGOSAN NAPI EGY ÓRÁT JÁTSZIK, AKKOR IS BŐ EGY ÉV UTÁN PROBLÉMÁKAT KEZDHET TAPASZTALNI AZ ANALÓG KAROK MŰKÖDÉSÉBEN.

Az olcsó gamepadek esetében ez nem meglepő, azonban egy 22 ezer forintos prémium modelltől jogosan várhatnak többet a vevők.

További probléma a DualSense gamepaddel, hogy kicserélni sem gyors vagy egyszerű a meghibásodott potenciométereit, ami gazdaságtalanná teheti a garanciális időn túli szervizelését.

A mostani információknak jó eséllyel örülnek a Sony perbe fogásán gondolkodó ügyvédek, a fényükben kezd kikristályosodni, hogy mit és hogyan lehet számon kérni a gyártón.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.