Indul a nosztalgiavonat az internet hőskorába

Május 18-a az internet világnapja. Ebből az alkalomból a hirado.hu összegyűjtött néhány nosztalgikus és retró technikai dolgot, weboldalt, játékot, amikre azok még biztosan emlékeznek, akik 1999 előtt születtek.

Forrás: hirado.hu2021. 05. 18. 9:40
null
Webkamera használata még 2008-ban Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok az 1990-es és 2000-es évek, amikor még nem volt okostelefon, 4G vagy akár 5G internet, és mindenféle szupergyors játék! Akkor még a Perzsia hercege vagy az Oroszlánkirály még csak flopin volt elérhető, a délutánok pedig az MSN-en való chateléssel teltek.

Az internet szó szerint felforgatta életünket. Forradalmasította a kommunikációt, és szinte mindenben a segítségünkre van. Pizzát rendelhetünk, vásárolhatunk, minden egyes pillanatot megoszthatunk barátainkkal, képeket pedig villámgyorsan, azonnali üzenetküldéssel juttathatunk el a másik fél számára.

A világhálót technikailag 1989-ben találták fel, de a 90-es években indult el valójában. Persze kellett használni a betárcsázást, és örökké tartott, amíg az igazán alapos weboldalak betöltődtek, de az internet már akkor is nagyon jó volt. 2000. január 1-jén éjfélkor hatalmas fordulóponthoz érkezett a világ, és senki sem tudta, mi történik majd az internettel.

Ez volt az úgynevezett „Y2K-probléma”, melynek oka a számítástechnikában és más – nem feltétlenül elektronikus – adattárolás során alkalmazott egyszerű fogás volt, hogy négy számjegy helyett csak az utolsó két számjegyet használták az évek azonosítására.

Mindez hatalmas pánikot okozott előzetesen, hiszen nem lehetett tudni biztosan, hogy a 2000-es és az 1900-as évszámot hogy különböztetik majd mega különböző rendszerek. Végül nagyobb zökkenők nélkül zajlott le az „ezredfordulós bug”.

Maga az internet átalakult. Korai napjaiban – amelyek történelmi szempontból még viszonylag új keletűek – egy statikus hálózatról volt szó, amelyet arra terveztek, hogy két terminál között ingázzon közvetítve egy kis byte-fuvart vagy rövid üzenetet. Az információ tárháza volt, ahol a tartalmat szakértő kódolók tették közzé.

Azóta folyamatosan fejlődött, és a 90-es évek végén, 2000-es évek elején már számtalan olyan népszerű oldal létezett, amelyek legalább annyira lefoglalták az akkori generációt, mint mai társaik.

A szelfizés elődje

Ebben az időben még nem létezett sem a szelfi kifejezés, sem az élőlapi kamerák (telefonokon a kamera is alig), csak a webkamerák léteztek, meg az azokkal készült homályos profilképek.

Webkamera használata még 2008-ban
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Fent vagy MSN-en?

Egy egész generáció nőtt fel az 1999 óta működő MSN Messengerrel, mely 2014-ben végleg megszűnt.

„Fent vagy MSN-en?” – A kérdés, amit mindenki mondogatott. MSN-en folyamatosan chateltünk a barátainkkal, fájlokat osztottunk meg, órákig tudtunk rajta lógni. A program legkedveltebb funkciója valószínűleg az volt, hogy odabiggyeszthettük a nevünk mellé, hogy éppen milyen zenét hallgattunk.

Az iWiW

Talán kevesen tudják, hogy a 2002-ben alapult magyar fejlesztésű cég egyike volt a világ legelső közösségi weboldalainak. Idővel a cég belátta, hogy a Facebookkal nem veheti fel a versenyt, így végül 2015-ben megszűnt a szolgáltatás.

A myVIP

Bár kezdetekben mindenki az iWiW-en jelölte be barátait, és oda töltött fel képeket, a fiatalabb generáció egy idő után egyre inkább áttért a myVIP használatára. Az oldal talán legjobb és egyben legidegesítőbb funkciója az volt, hogy azt is megnézhettük, ki kattintott a profilunkra, és mennyien látták. A cég pitypangos logója pedig ott díszelgett mindegyik képünk alján. Érdekesség, hogy a myVIP-re a mai napig fel lehet regisztrálni, illetve rengeteg hátrahagyott profil található meg a weboldalon.

G-Portál

Népszerűnek számított a G-portál, melyen mindenki megtalálhatta kedvenc együtteséről, énekeséről, sorozatáról vagy filmjéről a legfrissebb infókat. Hatalmas pozitívuma a szolgáltatásnak az volt, hogy minden programozói tudás nélkül készíthettünk weboldalt olyan témakörben, amiben csak szerettük volna.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.