Óriási összegeket kaszálnak a csaló mobilappok

Csak az ezer legnagyobb bevételű alkalmazás közé bekerülteket vizsgálták – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 06. 08. 12:43
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Apple igyekezete ellenére bőven akadnak még a vállalat definíciói szerint is kókler alkalmazások az App Store kínálatában, a The Washington Post pedig kíváncsi volt rá, hogy körülbelül hány van belőlük és mennyit kereshetnek a készítőik. Ennek érdekében a kiadvány átvizsgáltatta a bolt ezer legnagyobb bevételt generáló appját, amelyek körülbelül két százaléka bizonyult rosszindulatú átverésnek.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A kutakodás során kiderült, hogy például egyes alkalmazások hamisan a Samsungtól és az Amazontól származónak hirdetik magukat, kókler VPN-szolgáltatások hamis vírusriasztással próbálják fizetős szoftverek megvásárlására ösztökélni a mobilozókat, egy QR-kódolvasó pedig heti 4,99 dollárt számláz ki az ügyfeleknek egy olyan funkcióért, ami ingyen megtalálható az iOS kameraappjában.

A kiadvány az anyagi károkozást kutatva arra jutott, hogy az ezer legtöbb bevételt generáló app közé bekerült csaló szoftverek éves szinten közel 48 millió dollárt, azaz 13,7 milliárd forintot szednek ki a mobilozók zsebéből.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Javít az alternatív appboltokon az új okostelefon frissítés

Az Apple iOS-től eltérően az Android mindig is nyitott ökoszisztéma volt, így például lehetőséget biztosított a Play Áruházon kívülről érkező alkalmazások telepítésére, alternatív appáruházak használatára. Nagyon sokan jó eséllyel használtak is már efféle boltot, több közismert androidos gyártó rendelkezik ilyennel, gyakran ezeken keresztül adják ki a saját alkalmazásaikhoz készült frissítéseket.

Természetesen harmadik felek által készített androidos boltokból sincs hiány, azonban ezek használata kissé körülményes lehet, ugyanis a felhasználóiknak minden egyes alkalommal egyenként jóvá kell hagyniuk a csomagok installációját, mikor új appokat vagy appfrissítéseket kívánnak belőlük telepíteni.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.