Szülőknek készült gyorstalpaló a közösségi médiából

Megismerhetik a népszerű appok és szolgáltatások veszélyeit egy kiadványból – írja cikkében az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 04. 15:40
közösségi média
Közösségi médiás felületek Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Digitális Jólét Program Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája (DGYS) és a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszéke összesen huszonegy közösségi médiás platformhoz, játékhoz és csevegőalkalmazáshoz készített tájékoztatót a fiatalok biztonságos internethasználatának előmozdítása érdekében.

A főképp szülőknek szóló kiadvány összeállításában olyan egyetemi hallgatók vettek részt, akik maguk is aktív felhasználói ezeknek a felületeknek.

Ezek a legnépszerűbb közösségimédia-felületek a világon

A statista.com felmérése szerint a világon a legnépszerűbb közösségimédia-platform a Facebook, 2 milliárd 740 millió felhasználóval. Ezt követi a YouTube, a WhatsApp, a Facebook Messenger és az Instagram.

De a top 10-es listában szerepel a TikTok alkalmazás is, amelynek ma már 689 millió aktív felhasználója van.

A Corvinus Egyetem és a DGYS közös kiadványa a hazánkban legismertebb üzenetküldő és közösségimédia-platformokról készült hasznos útmutató. A Facebook Messengeren, Instagramon, TikTokon és Snapchaten kívül bemutatja többek között a Viber, a WhatsApp, a Tumblr és a Reddit jellemzőit, biztonsági tényezőit, illetve kockázatait is. A szülők továbbá megismerkedhetnek az AnoTalk csetfelülettel, az Ask.fm oldallal, a Brawl Stars stratégiai akciójátékkal, a Chat Alternative és Discord alkalmazásokkal, a Fortnite-tal, valamint a Houseparty videochat-alkalmazással, több más platform mellett.

A TikTokon a veszélyes kihívások, a Twitchen a trollok jelentik a legnagyobb veszélyt

Míg a Facebookot, a Facebook Messengert és az Instagramot ma már a legtöbb szülő készségszinten ismeri és használja is, addig például a TikTokról, a Twitchről és a Houseparty alkalmazásról nem rendelkeznek kellő ismeretekkel, így azok veszélyei sem eléggé ismertek.

A TikTok két évvel ezelőtt robbant be Magyarországra, és ma már 1,6 millió felhasználója van hazánkban, így a legdinamikusabban növekvő közösségimédia- platformmá vált.

A népszerű videómegosztó egyértelműen a fiatalok platformja, viszont itt sok a gyermekek számára káros tartalom: veszélyes kihívások, vulgáris dalszövegek, nehezen feldolgozható szexuális jellegű vagy agresszív tartalmak kerülhetnek a felhasználók elé. A kihívó tartalmú videók ráadásul megragadhatják a szexuális ragadozók és pedofilok figyelmét is. Emellett fontos megemlíteni, hogy a TikTokon a személyes adatok az alapbeállítás szerint nyilvánosak, a videók pedig akkor is letölthetők, ha ezt nem engedélyezzük.

Közösségi médiás felületek
Fotó: Pexels

A Twitch egy olyan platform, ahol élő közvetítéseket lehet sugározni, illetve végigkövetni, és elsősorban a gamerek kedvelt terepe. Itt a legnagyobb veszély az erőszakos tartalmakban, a trollokban és a vulgáris beszédben rejlik.

Bár a megjelenített tartalommal kapcsolatosan vannak korlátozások és szabályok, a videók tartalmaz(hat)nak ilyeneket.

A Houseparty alkalmazás lényege, hogy videochatelés közben játszani és beszélgetni tudunk a barátainkkal. Az applikáció nagyon sok engedélyt kér, például hozzáférést a Facebook- és Snapchat-fiókhoz és a telefonszámokhoz, annak érdekében, hogy feltérképezze kapcsolatainkat. Egyes játékoknál a különböző funkciókat meg lehet vásárolni, erre pedig figyelmeztetni kell a gyerekeket. A videóhívások rögzíthetőek, ami úgyszintén visszaélésekre adhat lehetőséget.

„A tudatos és felelős médiahasználat korunk egyik komoly kihívása. Médiatudatosság kurzusunk célja, hogy ne csak fejlessze a hallgatók médiajártassági kompetenciáit, de szemléletet is formáljon: hogy megtapasztalhassák, hogy a birtokukba vett tudással nemcsak saját médiahasználatukat tehetik tudatosabbá és biztonságosabbá, de felelős médiamagatartásukkal környezetüket is segíthetik. Ezért örömmel fogadtuk a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia együttműködési felkérését a közös projektre, amely által hallgatóink hiánypótló tájékoztatók készítésével segíthetik a szülőket abban, hogy felkészülten kísérhessék figyelemmel gyermekeik internethasználatát„ – értékelte a közös munkát Pelle Veronika, a kurzus oktatója.

A Közösségi média tájékoztatói egyenként és kiadvány formátumban összefűzve is letölthetők a digitalisgyermekvedelem.hu/platformok oldalról.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.