Tíz éve a legnagyobb mértékben nőttek a PC-eladások tavaly a világon

Tíz éve a legjelentősebben bővültek a PC-eladások tavaly a világon a koronavírus-járvány miatt megnőtt kereslet hatására – derül ki három vezető ágazati cég adataiból.

2021. 01. 13. 14:28
SZAB Tnde; KELEMEN Pter Kelemen Pter
Tíz éve Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára felkerült adatok szerint a személyi számítógépek értékesítése világszerte 13,1 százalékkal, 302 millió 605 ezerre nőtt. Ennél jelentősebb növekedést utoljára, – tíz véve – 2010-ben jegyeztek fel, akkor a bővülés 13,7 százalék volt.

A cég egyik vezetője azt mondta, hogy felméréseik szerint idén tovább folytatódik a PC-k iránti keresletnövekedés.

Az ugyancsak amerikai Gartner informatikai piackutató szerint a bővülés szerényebb, 4,8 százalék volt 275 millió készülékre, ami azonban a cég számításai szerint is tíz éve a legjelentősebb bővülés volt.

Egy harmadik piackutató, a szingapúri Canalys szerint a tavalyi növekedés 11 százalék volt, ugyancsak 2010 óta a legnagyobb, az eladott készülékek száma pedig 297 milliót tett ki.

Az eladási számok közötti különbség oka, hogy eltérés van a piackutatók között, hogy mit sorolnak PC-kategóriába.

Az IDC szerint a tavalyi utolsó negyedévben a PC-eladások 26 százalékkal, 91,6 millióra nőttek. A Gartner adatai szerint a növekedés 11 százalék volt 79,4 millióra, a Canalys szerint pedig 25 százalék 90,3 millió egységre.

Az IDC összeállításában a negyedik negyedévben az eladott PC-készülékek alapján a rangsor élén a Lenovo áll 25,2 százalékos piaci részesedéssel, majd a HP (20,9 százalék), a Dell (17,2 százalék), az Apple (8 százalék) és az ACER (7,2 százalék) következett. Minden más PC-gyártó együttes piaci részesedése 21,4 százalék volt a tavalyi utolsó három hónapban.

Láthatatlanul szövi át életünket a mesterséges intelligencia

A német Bosch az emberek számára leginkább talán háztartási gépeiről, szerszámgépeiről, akkumulátorairól ismert. Pedig a német konszern jelen van a technológiai szektor számtalan más területén is, és régóta intenzív fejlesztéseket folytat a mesterséges intelligenciával kapcsolatban is

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.