Több mint 200 kiállítást szentel az elektronikus zenének a Google

Több mint 200 kiállítást szentel az elektronikus zenének Arts & Culture elnevezésű digitális múzeumában a Google.

Forrás: erdon.hu – Mediaworks2021. 03. 14. 11:47
null
Az elektronikus zene úttörői és királyai: a Kraftwerk Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neves múzeumi kurátorok dolgoztak a már elérhető online kiállításokon, amelyek nagy teret szentelnek Berlinnek és Düsseldorfnak, mint az elektronikus zene világfővárosainak. Az utóbbi városból már az 1970-es évekből elindultak pályájukon

az elektronikus zene olyan úttörői, mint a Kraftwerk.

Az online múzeum bemutatja az észak-rajna-vesztfáliai város legendás hanglaboratóriumait, így a Creamcheese-t, Ratinger Hofot és a Slon des Amateurs-t. Sven Väth frankfurti DJ-t a látogatók virtuálisan elkísérhetik Ibizára – olvasható az erdélyi hírportálon, az erdon.hu-n.

Az elektronikus zene úttörői és királyai: a Kraftwerk
Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A Music, Makers & Machines elnevezésű projekt létrejöttén több mint 50 archívum, múzeum, gyűjtemény, lemezkiadó dolgozott 15 ország szakértőivel együtt. A látogatók elmerülhetnek az elektronikus zene történetében, és tájékozódhatnak eredetéről, műfajairól, hangszereiről és technológiáiról, híres szintetizátorokat próbálhatnak ki. A virtuális tárlaton több mint 10 ezer fotó, videó, 360 fokos virtuális túra és háromdimenziós modell látható.

A kiállítás az olyan főbb elektronikus zenei műfajokon kívül, mint a dubstep, a grime, a techno vagy a gabber, bemutatja a klubkultúrát is Bristoltól Tel-Avivig.

Bemutatkoznak olyan legendás berlini klubok is, mint a Tresor – melynek bejáratát 3D-másolatban rekonstruálták – vagy a Berghain, a WDR német rádió és tévé pedig megnyitja Karlheinz Stockhausen révén ismertté vált kölni elektronikus zenei stúdióját. A tárlat – mint azt maga a Google közölte – méltatja a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban gyakorlatilag láthatatlanná vált ágazat jelentőségét. Az internetes óriáscég Arts & Culture elnevezésű platformja 10 éve jött létre, és 80 ország több mint 2000 kulturális intézményének ismeretanyagát gyűjti egybe.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA találja.

Meghalt a Kraftwerk egyik alapítója, Florian Schneider

A multiinstrumentalista zenész 73 évesen hunyt el rövid lefolyású rákbetegségben.

Halálhírét egy közleményben Ralf Hütter erősítette meg, aki 1970-ben együtt alapította meg a Kraftwerket Schneiderrel és a mai napig a zenekar tagja. A düsseldorfi Kraftwerk – az elektronikus zene történetének egyik legfontosabb együttese – számára az áttörést az 1974-es Autobahn című lemez hozta meg, Schneider, Hütter és Wolfgang Flür társaként egy évvel később csatlakozott Karl Bartos, kialakítva a zenekar legsikeresebb felállását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.