Az erőteljes testmozgás nem kártékony a szívre

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív- és érrendszeri egészség javításáról van szó – állapították meg a kutatók, megdöntve azt a nézetet, hogy egy bizonyos ponton túl már nincs jótékony hatása az erőteljes fizikai aktivitásnak.

Forrás: MTI2021. 01. 13. 17:34
null
Az erőteljes testmozgás jótékony hatásai különösen a nőknél voltak látványosak Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szív- és érrendszeri betegségek képezik a vezető halálokot világszerte, évente csaknem 18 millió ember halálát okozva.

A PLOS Medicine című folyóiratban publikált friss tanulmány öt év alatt, több mint 90 ezer ember bevonásával készült, akiknek fizikai aktivitását a csuklójukon viselt mérőeszköz rögzítette.

Az eredmények szerint az erőteljes testmozgást végzők felső 25 százalékánál volt a legalacsonyabb a szívbetegségek kockázata (esetükben átlagosan 54-63 százalékos volt a kockázatcsökkenés).

Az erőteljes testmozgás jótékony hatásai különösen a nőknél voltak látványosak
Fotó: PEXELS

A mérsékelttől az erőteljesig terjedő testmozgást végzők legfelső 25 százalékánál átlagosan 48-57 százalékos volt a kockázatcsökkenés.

„Ez megdönti azt a nézetet, hogy van egy bizonyos pont, amelyen túl nem kellene edzeni”

– mondta Rema Ramakrishnan, az Oxfordi Egyetem kutatója, aki a tanulmány egyik vezető szerzője volt. Hozzátette:

„a fizikai aktivitásnak nincs felső határa, ha a szív egészségének javításáról van szó”.

Aiden Doherty, az Oxfordi Egyetem professzora szerint a tanulmány eredményei alátámasztják a WHO ajánlását, amely szerint az embereknek legkevesebb 150-300 percnyi, a mérsékelttől az erőteljesig terjedő aerob edzést kellene végezniük hetente.

A kutatók szerint az eredmények a férfiak és a nők esetében is hasonlóak, noha az erőteljes testmozgás jótékony hatásai a nőknél különösen látványosak voltak.

Noha a több testmozgást végző emberek nagyobb valószínűséggel nem dohányoztak, egészséges testsúlyuk volt és mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztottak, ezen tényezők számításba vételét követően is megmaradt a jelentős összefüggés a fokozott testmozgás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázata között.

Lépjünk ki a komfortzónából, fejlődjünk!

Amennyire elcsépelt, annyira elengedhetetlen: ha fejlődni szeretnénk, ha arra vágyunk, hogy a sikerélmény ne csak a sportolás kezdeti stádiumában legyen része az életünknek, bizony, feszegetni kell a határainkat.

Sokunk számára már az edzés vagy a testformálás puszta gondolata is a határátlépést súrolja. De valahol el kell kezdeni, ha pedig már elkezdtük, miért ne törekednénk arra, hogy még jobbak, még erősebbek, még szálkásabbak, még hajlékonyabbak legyünk, és egyre fejlődjünk a sportban? – teszi fel a kérdést a diétaésfitnesz.hu cikke.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.