Mit ehetünk és mit nem a 40 napos böjt alatt?

Idén a negyven napos böjt február 17-én, hamvazószerdán kezdődött, és egészen április 4-ig, tehát húsvét vasárnapig tart. Ez egy jó alkalom arra, hogy kipróbáljuk a zöldségekben és növényi eredetű alapanyagokban gazdag táplálkozást, így készítve fel a testünket a megtisztulásra. De vajon mit lehet és mit nem lehet enni a 40 napos böjt alatt? – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 19. 11:19
null
Ebben az időszakban arra is kell figyelni, hogy pótoljuk a fehérjét, ha nem eszünk húst Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első és legfontosabb szabály: a böjt alatt negyven napig hagyjuk ki a húsokat az étrendünkből, beleértve a virsliket, szalámikat és egyéb húskészítményeket is. Ez persze nem egyszerű, ugyanakkor nem is lehetetlen.

Akár a reggeliről, az ebédről vagy a vacsoráról van szó, találhatunk olyan vegán recepteket, amelyek biztosan elnyerik a tetszésünket.

A reggeli szendvicsről sem kell lemondani, egyszerűen hagyjuk ki belőle a szalámit és a sajtot, majd tegyünk bele sok zöldséget, salátát, csírákat és növényi sajtot.

Ebben az időszakban arra is kell figyelni, hogy pótoljuk a fehérjét, ha nem eszünk húst. Ezt megtehetjük gabonákkal és hüvelyesekkel, tehát rizzsel, árpával, kölessel, kukoricával, illetve babbal, lencsével, sárgaborsóval, borsóval.

A böjt időszakában arra is kell figyelni, hogy pótoljuk a fehérjét, ha nem eszünk húst
Fotó: Pexels

Fontos kérdés továbbá a böjtnél, hogy le kell-e mondanunk a tejtermékekről, a tojásról és a halról is. Kezdetben ezekről is kötelező volt lemondani, mára azonban a szabályok valamennyire hígultak.

Persze megtehetjük, hogy a tejtermékeket helyettesítjük növényi italokkal és készítményekkel, illetve vannak már jó tojáspótlók meg növényi halkészítmények is.

A zöldségekben gazdag étrendnek köszönhetően könnyebben felszabadulnak a méreganyagok, regenerálódik a bél, felgyorsulhat az anyagcsere. Ám ezek a jótékony hatások akkor tudnak igazán jól beindulni, ha odafigyelünk a bevitt tápanyagok mennyiségére és a változatos táplálkozásra.

Próbáljunk ki új recepteket, tervezzük meg a heti menüt és igyunk bátran gyógynövényekből készült teákat is.

Ne csak sült és főtt zöldségek legyenek a repertoárban, hanem friss saláták is. A legtöbb elkészített ételnél figyelhetünk rá, hogy legalább 5-6 alapanyagot tartalmazzon. Ez egy saláta esetében lehet: saláta, babcsíra, lenmag, fokhagyma, olívaolaj és egy kis limelé. Ezzel gondoskodunk a tápanyagok széles skálájáról. Ha minden étkezés során figyelünk erre, máris sokat tettünk a testünk egészségéért.

Kölesfasírt

Fogyaszthatjuk főzelékekkel, önmagában, rizzsel vagy krumplipürével is.

Hozzávalók:

  • 130 g hántolt köles
  • 1 db hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 db tojás vagy tojáspótló
  • egy csipet só és bors
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál petrezselyem
  • 3 evőkanál zabkorpa
  • Elkészítés:

  • Öntsük a kölest egy tálba, engedjünk rá háromszor annyi vizet, majd főzzük meg.
  • Vágjuk apróra a hagymát, és pirítsuk meg az olajon.
  • Adjuk hozzá az összetört fokhagymát, pirítsuk még pár percig.
  • Öntsük bele a leszűrt kölest is, forgassuk és pirítsuk át.
  • Vegyük le a tűzről, fűszerezzük be, adjuk hozzá a tojást és a zabkorpát, aztán dolgozzuk jól össze.
  • Formázzunk belőle golyókat nedves kézzel, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg.
  • Az eredeti cikket ITT érheti el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.