időjárás 13°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Az elit életmódváltása kell a klímaváltozás megfékezéséhez

Forrás: Világgazdaság
2021.04.16. 10:44
Az elit életmódváltása kell a klímaváltozás megfékezéséhez

Brit szakemberek egy friss jelentése szerint a legvagyonosabb 1 százalék kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint a legszegényebb 50 százalék együttvéve.

A dúsgazdag emberek radikális életmódváltása is kellene a klímaváltozás megfékezéséhez. Erre figyelmeztetnek brit szakemberek egy friss jelentésben, amely szerint a legvagyonosabb 1 százalék kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint a legszegényebb 50 százalék együttvéve – derül ki a világgazdaság.hu cikkéből.

A legtehetősebb 5 százalék – az úgynevezett „szennyező elit” – 37 százalékban járult hozzá a kibocsátásnövekedéshez 1990 és 2015 között

– olvasható az Origo szemléjében.

A jelentést a Cambridge-i Fenntarthatósági Bizottság készítette, amely azt vizsgálta, hogy miként lehet a leghatékonyabban fokozni a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket. Mint írták, a kritikusok szerint azonban az emissziócsökkentést technológiai fejlesztésekkel, nem pedig – várhatóan – népszerűtlen intézkedésekkel lehet gyorsítani.

A kép illusztráció. (Fotó: Pexels)

A jelentés vezető szerzője, a Sussexi Egyetemen dolgozó Peter Newell szerint a testület teljes mértékben támogatja a technológiai fejlődést és a hatékonyabb termékeket, ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy drasztikusabb erőfeszítésekre van szükség, mert a kibocsátás egyre növekszik.

A professzor szerint muszáj visszaszorítani a túlfogyasztást és ezt a „szennyező elit” körében kell kezdeni.

„Ezek az emberek repülnek a legtöbbet, vezetik a legnagyobb autókat és élnek a legnagyobb otthonokban, amelyeknek a fűtése nem okoz problémát számukra, ezért nem is aggódnak amiatt, hogy megfelelően szigetelt-e az otthonuk vagy sem. Ők azok az emberek, akik igazán megengedhetnék maguknak a jó hőszigetelést és a napelemek használatát, ha akarnák” – mondta a szakember.

Newell szerint a klímaváltozás problémája akkor kezelhető,

ha mindenki azt érzi, hogy részese egy kollektív erőfeszítésnek, a gazdagok részéről ez azt jelentené, hogy a kevesebb fogyasztással mutatnak példát a szegényebb embereknek.

„A sokat repülő gazdag emberek azt gondolhatják, hogy ellensúlyozni tudják a kibocsátásukat faültetésekkel és a szén-dioxid megkötését szolgáló egyéb projektekkel. Ezek a kezdeményezések azonban erősen vitatottak és nem hatékonyak” – húzta alá a professzor, megjegyezve, hogy a gazdagoknak egyszerűen kevesebbet kell repülniük és autózniuk, még akkor is, ha elektromos SUV-t vezetnek, mert az is terheli az elektromos rendszert.

A bizottság jelentése szerint a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit nem lehet megvalósítani radikális életmódváltás és viselkedésbeli változások nélkül, méghozzá elsősorban a társadalom leggazdagabbjainak életmódváltása szükséges hozzá.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a Föld szennyezettsége egyre nagyobb. Műanyag flakonok, csokipapírok, cigarettacsikkek bántják a szemünket, bármerre kirándulunk. Az áldatlan állapotok ellen a természetjárók sokat tehetnek, őket motiválja a Groove Trails is. Közös erővel a hulladékmentes turista útvonalakért.