időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Nehéz lesz halhoz jutni az üzletekben

Forrás: szabadfold.hu
2021.04.17. 13:47
Nehéz lesz halhoz jutni az üzletekben

Úgy becsülik a halászok, hogy május végére, nyár elejére hiánycikk lesz a hazai hal a boltokban. Ez már most érződik, s az árak egyre magasabbak. Aki az igazi kerti főzőcskézések szezonjában jó halászlevet akar majd készíteni, jól teszi, ha mostanában lefagyaszt magának néhány kiló halat – írja a Szabad Föld.

Jól jár, aki horgászik és halat is tud fogni, ugyanis ilyen kevés hal, mint most, még nem volt Magyarországon március végén. Az okok között a jól sikerült karácsonyi szezont és a korán beindult exportot, illetve a kormoránokat sorolja az ügyben nyilatkozó Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője.

Júliusra, augusztusra rendeződhet a helyzet, akkorra már nőnek annyit a friss telepítésű pikkelyesek, hogy elérik a piacos méretet.

De akkor sem lesz túl bőséges a kínálat, ugyanis az egyre szaporodó kormoráncsapatok megtizedelték-tizedelik a növendékhalakat, az ivadékokat. Ez akár két évig is kihathat a termelésre. A másfél kilós piacos ponty ugyanis e tömeget három év alatt éri el a hazai körülmények között a tavakban.

Pontyok egy rakáson
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A karácsonyi szezonban is igen sok halat vettünk, illetve adtak el a halászatok: ekkor megy el a magyar halfogyasztás harmada. Ráadásul meglepetésre az év első hónapjaiban nagy igény mutatkozott a magyar édesvízi halakra a környező országokban is. Főként Romániába, Lengyelországba és Németországba irányult a kivitel.

Ezt tapasztalva a Mahal még februárban felmérést készített, amiből kiderült, hogy a halgazdálkodók készletei elfogytak, és tartalék halállománnyal sem lehet számolni.

Az itthon kevésbé népszerű, de például a lengyelek által nagyon kedvelt busafajok teljesen eltűntek a piacról. S persze legnépszerűbb halunk, a ponty adta az export legnagyobb részét, így ebből a halfajból is jócskán leapadtak a készletek.

A teljes cikk ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.