Nehéz lesz halhoz jutni az üzletekben

Úgy becsülik a halászok, hogy május végére, nyár elejére hiánycikk lesz a hazai hal a boltokban. Ez már most érződik, s az árak egyre magasabbak. Aki az igazi kerti főzőcskézések szezonjában jó halászlevet akar majd készíteni, jól teszi, ha mostanában lefagyaszt magának néhány kiló halat – írja a Szabad Föld.

Forrás: szabadfold.hu2021. 04. 17. 13:47
null
Pontyok Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól jár, aki horgászik és halat is tud fogni, ugyanis ilyen kevés hal, mint most, még nem volt Magyarországon március végén. Az okok között a jól sikerült karácsonyi szezont és a korán beindult exportot, illetve a kormoránokat sorolja az ügyben nyilatkozó Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője.

Júliusra, augusztusra rendeződhet a helyzet, akkorra már nőnek annyit a friss telepítésű pikkelyesek, hogy elérik a piacos méretet.

De akkor sem lesz túl bőséges a kínálat, ugyanis az egyre szaporodó kormoráncsapatok megtizedelték-tizedelik a növendékhalakat, az ivadékokat. Ez akár két évig is kihathat a termelésre. A másfél kilós piacos ponty ugyanis e tömeget három év alatt éri el a hazai körülmények között a tavakban.

Pontyok egy rakáson
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A karácsonyi szezonban is igen sok halat vettünk, illetve adtak el a halászatok: ekkor megy el a magyar halfogyasztás harmada. Ráadásul meglepetésre az év első hónapjaiban nagy igény mutatkozott a magyar édesvízi halakra a környező országokban is. Főként Romániába, Lengyelországba és Németországba irányult a kivitel.

Ezt tapasztalva a Mahal még februárban felmérést készített, amiből kiderült, hogy a halgazdálkodók készletei elfogytak, és tartalék halállománnyal sem lehet számolni.

Az itthon kevésbé népszerű, de például a lengyelek által nagyon kedvelt busafajok teljesen eltűntek a piacról. S persze legnépszerűbb halunk, a ponty adta az export legnagyobb részét, így ebből a halfajból is jócskán leapadtak a készletek.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.