Miért nem sikerül fogynunk a futástól?

A futás kétségkívül a leghatékonyabb sport, ha az ember fogyni szeretne. Ám előfordul, hogy hiába rójuk a kilométereket, a hasi zsírpárnák csak nem akarnak csökkenni. Mi állhat a háttérben? A CsupaSport cikkéből kiderül.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 06. 21. 18:25
null
Ha nem rendszeresen sportolunk, akkor sem mennek le a kilók Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futás nagyon jó sport, jót tesz a testnek, jót a léleknek. Sokan fogyás céljából kezdik el ezt a hatékony kalóriaégető és viszonylag olcsó, mindenkinek elérhető sportot. Bizonyára sokakkal előfordult, hogy a kívánt fogyás elmaradt, vagy a kilók nem olyan mértékben mentek le, mint az várható volt. Ennek számos oka lehet.

Túl sokat eszünk

Hiába futunk, ha sokat eszünk. Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy azt gondolják, egy erősebb sportteljesítmény vagy edzés után belefér egy kis extra kalória, hiszen úgyis sportoltunk. Ilyenkor az ember elcsábul, megeszik egy szelet tortát vagy egy adag sült krumplit. Egy dietetikussal mindenképpen egyeztessünk. Ő segít összeállítani az étrendet, a napi kalóriabevitelt annak megfelelően, hogy mennyit sportolunk.

Túl keveset eszünk

A másik szélsőség az, ha valaki nem eszik eleget. Az sem jó, ha kevés kalóriát viszünk be. Ebben az esetben az anyagcsere lelassul, a szervezet tartalékolni kezd. Együnk rendszeresen, inkább naponta többször kisebb adagokat. Az étrendünk pedig tartalmazzon egészséges zsírokat, komplex szénhidrátokat.

Ha nem rendszeresen sportolunk, akkor sem mennek le a kilók
Fotó: PEXELS

Túl sok cukrot fogyasztunk

Ha fogyni szeretnénk, igazából teljesen mindegy, hogy sportolunk-e vagy nem, a szakemberek szerint elsőként a cukortól kell elbúcsúzni. Nemcsak a fehér cukortól, hanem azoktól a feldolgozott élelmiszerektől, üdítőktől is, amelyek cukrot tartalmaznak. A cukros ételek, édességek, péksütemények megnövelik a szervezet vércukor- és inzulinszintjét, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

Nem futunk eleget

Senki sem fut elsőre maratont, de 5-10 perc kocogástól ne várjunk csodát. Több edző szerint a hatékony kalóriaégetéshez naponta legalább 20-30 percet kell futni, sőt az a jó, ha minden másnap 45 perces etapokat is vállal az ember. Ideális esetben hetente minimum 32 kilométernyi teljesítmény indítja be a fogyást, és javítja az állóképességet.

Nem nekünk való a futás

Ha a fentieket betartjuk és mégsem csökken a súlyunk, akkor előfordulhat az is, hogy a futás nem a mi sportunk. Ahogyan egy adott diéta sem működik minden embernél, a sportok közül is meg kell találni azt, amelyik ideális a szervezetünknek. Ha nem érezzük a futást, próbáljunk ki valamilyen más kardioedzést, például kerékpározást, spinninget, bokszot, túrázást, úszást.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.