időjárás -3°C Aranka 2023. február 8.
logo

A legjobb tippek, hogy merre induljunk kerékpárral

Forrás: dietaesfitnesz.hu
2021.07.09. 10:20
A legjobb tippek, hogy merre induljunk kerékpárral

Ilyenkor nyáron szinte mindenkiben fölébred a vágy, hogy kimenjen a szabadba sütkérezni, magába szívni a friss illatokat, gyönyörködni a megújuló természetben és nem utolsósorban, hogy megmozgassa magát.

A kerékpározás ideális egy pár órás kiruccanás erejéig is, de hosszabb utakat is bátran tervezhetünk. A biciklizésben az a jó, hogy különösebb szervezés nélkül is érdemes felkerekedni akár kisgyerekekkel is, amikor is főpróbát tarthatunk, milyen is lenne egy komolyabb túra, ha belevágnánk. Kiderül, mi mindenre lehet szükségünk, ki mennyit bír kerékpárral, mik az egyéni igények. Ha mindez arra sarkall, hogy bátran álmodhatunk merészebbet is, irány a bringatúra – olvasható a biztatás a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

De hova?

A főváros környékiek számára a legkedveltebb célpont kerékpárral a Dunakanyar–Vác–Szob útvonal (44 km), mely jobbára a Duna mellett halad, többször érintve a Duna–Ipoly Nemzeti Park területét. Nincsenek számottevő szintkülönbségek, és útközben számos természeti látnivalóban gyönyörködhetünk.

Fotó: Pexels

TAVIRÓZSA-TANÖSVÉNY

Keszthelytől Hévízen át Alsópáhokig húzódik. Hangulatos erdei utakon haladhatunk végig, s a jól kiépített ösvény a gyerekeknek sem okoz nehézséget (kb. 20 km)

KIS-BALATON KERÉKPÁRÚTVONAL

A Zalakarosról induló túra 30 kilométeres távjával könnyen felvállalható kisgyerekes családok számára is. A Tüskevár helyszíne ma is sok izgalmat rejt, a Kányavári-szigeten egy tanösvényen is végigmehetünk.

TISZA-TÓ KÖRNYÉKE

Poroszlóból indul a kb. 55 kilométeres túra. Érdemes megállni útközben Tiszaberzsben, ahol megnézhetjük a kastélyokat, illetve az Árpád-kori romkertet.

IRÁNY A FERTŐ TÓ

A legjobban kiépített kerékpárút-hálózat a Fertő tavi (500 km!). Ennek nagyobbik része Ausztria területére esik. Összesen 11 családbarát és sportolásra alkalmas kerékpárút közül választhatunk. Érdemes több napra is tervezni, ha ezt az úti célt választjuk. Most különös aktualitása van a Cseresznyevirágzás-kerékpárútnak (45 km), ahol a szőlőskertek közt nyíló cseresznye- és mandulafák emlékezetes látványt nyújtanak.

Tipp: Nagyobb túra előtt, főleg ha régóta a tárolóban porosodott a biciklink, érdemes szakemberrel átnézetni, hogy minden rendben van-e. Létezik kerékpár- és kerékpáros-biztosítás, ami éves időtartamra szól, és a következő hasznos dolgokat nyújtja: tanácsadás, költségvállalás, szakemberhez irányítás, lopáskár.

EGY KIS KRESZ NEM ÁRT

 • a KRESZ szerint kötelező az első és hátsó lámpa, illetve sötétedéstől a fényvisszaverő ruha
 • kerékpárral való közlekedéskor a bukósisak nálunk nem kötelező, de ajánlott
 • egy kerékpáron egy felnőtt csak egy 10 év alatti gyereket szállíthat megfelelő gyerekülésben (csomagtartón tilos!)
 • KRESZ-összefoglalót is érdemes olvasgatni az interneten.
 • BICIKLIS-TÚLÉLŐKÉSZLET TARTALMA:

 • láthatósági mellény
 • biciklis szerszámkészlet (akkor is, ha nem mi fogjuk szerelgetni…), pótbelső, pumpa
 • elsősegélycsomag (ragtapasz, steril géz, jód vagy Betadine, ez utóbbi nem csíp!)
 • kerékpárlakat
 • naptej
 • esetleg váltás póló, esőkabát
 • Fontos! Legyen nálunk elegendő innivaló, mert ilyenkor jóval nagyobb a szervezet folyadékigénye! Praktikusak a müzliszeletek és hasonló rágcsálnivalók, mert útközben is feltöltenek energiával, nem olvadnak és egészségesek.

  Korábbi cikkünk azoknak az olvasóknak szól, akiknek fontos a tökéletes smink és nyáron sem szívesen mondanak le róla. Nyári sminktippek, hogy a hőségben is ragyogjon.

   

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.