A világ legkisebb hörcsöge sosem lesz kézben babusgatható

Hazánkban a szíriai aranyhörcsög és a dzsungáriai törpehörcsög mellett sokan tartanak házi kedvencként a roborovszki törpehörcsögöt. Ez a Földön élő legkisebb hörcsögfaj.

Forrás: teol.hu2021. 08. 25. 10:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A roborovszki törpehörcsögök rettenetesen félősek és gyorsak. Hörcsögös körökben kirakathörcsögnek is hívják őket, mivel sokszor csak teljes sötétségben hajlandók előmerészkedni rejtekhelyükről. Ha napközben ki is dugják az orrukat, azonnal biztonságos üregbe húzódnak, amint mozgást észlelnek a közelben. Aki a roborovszki törpehörcsög tartása mellett dönt, készüljön fel arra, hogy hörcsöge valószínűleg sosem lesz kézben babusgatható. Éppen ezért gyerekek mellé nem igazán ajánlott ezt az állatot választani.

 

Milyen lakhelyet alakítsunk ki neki?
 

Ahogyan az összes hazánkban kapható hörcsögöt, úgy a roborovszki törpehörcsögöt is egyedül ajánlott tartani. Együtt tartás esetén bármikor előfordulhat közöttük veszekedés, és akár sérüléseket is okozhatnak egymásnak. A lakhely lehet ketrec, nagy műanyag tárolódoboz, illetve üvegből vagy bútorlapokból készült terrárium.

 

Apró termete ellenére rendkívül sokat fut. Egyetlen éjszaka alatt, akár 15 km-t is megtehet, ezért érdemes minél nagyobb alapterületű helyet biztosítanunk neki. Törpehörcsögnek legalább 3000 négyzetcentiméter alapterületű lakhely szükséges. Ez lehet például 75×40 vagy 100×*30 cm alapterületű. Ám nyugodtan választhatunk ennél jóval nagyobb hörcsöglakot is.

 

Az ideális hörcsöglak elengedhetetlen kelléke a hörcsögkerék. Egy roborovszkinak legalább 20 cm átmérőjű, zárt futófelületű szükséges.

 

Alom gyanánt jó minőségű forgácsot, kender-, len- vagy papíralmot szerezzünk be. Minimum 10-15 cm vastagon almozzunk. A hörcsögök a vadonban föld alatti járatrendszerekben élnek. Minél vastagabb az alom, annál könnyebben tudja megépíteni járatait. Az alomba keverhetünk akár szénát is, ez pluszstabilitást fog adni az elkészült járatoknak. A vadonban sivatagos, félsivatagos környezetben élnek, így fontos, hogy lakhelyük legalább egyharmadát csincsillahomok borítsa néhány cm vastagon.

 

Mit esznek?
 

A vadonban étrendjük fő alkotóeleme a különböző füvek apró magvai, gyökerei, virágai, fehérje gyanánt pedig kisebb rovarokat és azok lárváit fogyasztják. A fogságban tartott roborovszkinak napi 1 teáskanálnyi magkeveréket kell adnunk. Emellé naponta kell kínálnunk zöldeleséget (zöldség, csíra, mezei növény). Fehérje gyanánt pedig 1-3 naponta adjunk neki élő vagy szárított lisztkukacot, szöcskét, sáskát. Ne felejtsünk el naponta friss ivóvizet tenni az itatójába.

 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.