Az egészséges táplálkozás és a diéták napjaink egyik legdivatosabb témái, megannyi ágazat és módszer közül választhatunk, számtalan cikk és könyv is tárgyalja őket. A hatalmas információhalmazban korántsem egyszerű eligazodni, ezért Rácz Gréta edző, élelmiszermérnök segítségét kérte a CsupaSport magazin a fenntartható diéták és minőségi életmódváltás kapcsán.
Rácz Gréta maga is sportol, korábban vízilabdázott, szertornázott, később pedig a súlyzós és saját testsúlyos edzést kezdte űzni, sőt trénerként is segítette az emberek életmódváltását, de egy ideje már csak a táplálkozással foglalkozik.
A szélsőséges diétákat az átlagemberek és a sportolók esetében sem tartom jónak, de céltól függően lehet olyan helyzet, amikor rövid távon alkalmazható ilyen megoldás
– mondta Rácz Gréta. – Hosszú távon viszont semmiképpen sem javaslom, mert a durva tápanyagmegvonás nemcsak hogy nem tartható fenn hosszabb ideig, de egészségügyi problémákat is okozhat.”
Ha már szóba került a tápanyagmegvonás, akkor adva van a kérdés, hogy mennyire jó az oly gyakori drasztikus szénhidrátcsökkentés.
A szénhidrátot nem kell démonizálni, egy sportolónak nagyon fontos, hogy elegendőt vigyen be belőle, de még az ülő életmódot folytató átlagembernek is szüksége van rá, ez az elsődleges energiaforrásunk. A cukornak is megvan a helye az egészséges ember táplálkozásában, attól sem kell félni, hiszen alapvetően a túlevés okozza a gondot, nem pedig egy-egy makrótápanyag.
A kutatásokat összefoglaló elemzések alapján az az álláspont egészség szempontjából is, hogy törekedjünk magas növényi származékú étrendre, opcionálisan állati termékekkel, sovány húsokkal, halakkal, tenger gyümölcseivel kiegészítve. A ma divatos irányzatokról, mint például egy karnivor vagy ketogén diétáról sem bizonyították be, hogy a legjobb lenne, és kifejezetten károsnak tartom, ha valaki egy irányt szajkóz. Ezek a diéták megfelelőek lehetnek egyes embereknek vagy időszakosan, de nagy átlagban nincsen rájuk szükség.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: PEXELS