Az egyik legpihentetőbb őszi program a szaunázás

Egyik kedvenc őszi programom a szaunázás, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek. Ismerje meg a szauna jótékony hatásait, és ne hagyja ki a különleges szeánszokat sem! – írja cikkében a That’s life.

Forrás: thatslife.hu2021. 09. 25. 16:30
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaunázás egyik fő előnye, hogy a forró és száraz levegőn a baktériumok és a vírusok elpusztulnak, és az izzadásnak köszönhetően a méreganyagok a bőrünkön keresztül távoznak. Emellett erősíti a szívet, javítja a vérkeringést, fokozza az anyagcserét, rendkívül jó stresszoldó és bőrszépítő hatással is bír.

Fontos tudnivalók szaunázás előtt és után!

Szaunázás előtt, jobb ha nem eszik és iszik, mert csak megterheli a gyomrát és a szervezetében felgyülemlett méreganyagok is nehezebben távoznak. Viszont utána fontos a megfelelő hidratálás és a vitaminok visszapótlása, ezért mindenképpen igyon sok vizet és fogyasszon pár szem gyümölcsöt is!

A szaunaszeánszokban az az egyik legjobb, hogy mikor az ember kijön a forró levegőről, a szaunamesterek citromos vízzel, limonádéval és gyümölcstállal, ropogtatnivalókkal kedveskednek. 

Egy ideális szaunaprogram nagyjából 10-15 percig tart; előtte érdemes lezuhanyozni és szárazra törülközni, ezáltal a pórusai kitágulnak, és gyorsabban távoznak majd a salakanyagok. Fontos, hogy a szaunába meztelenül, egy szaunalepedővel, vagy kifejezetten erre a célra alkalmas szaunaruhával körbetekerve lépjen be, a vizes fürdőruhát pedig hagyja kint, mert ha magán hagyja, a bőre nem tud megfelelően lélegezni, és a fürdőruha is tönkremehet.

A szaunaszeánszok általában három fő programból állnak: az első egy sós vagy cukros bőrradírozás, a második egy mézes vagy csokis kenegetés, a harmadik pedig a jeges hűsítés.

Eközben a szaunamesterek különböző nyugtató illóolajakat (levendula, eukaliptusz, borsmenta, citromfű stb.) csepegtetnek a kályhára és törülközővel vagy legyezővel forrósítják a levegőt. Önnek nincs más dolga, mint relaxálni, meditálni és élvezni a felöntéseket. Ha pedig bulizni szeretne, akkor választhat intenzívebb programot is, ahol a hőség és a hangulat is a tetőfokára hág, miközben a szaunamesterek zenéket is pörgetnek.

Ezt követi a megfelelő hűtési folyamat: először vegyen egy langyos zuhanyt, majd csobbanjon a jeges merülőmedencében, utána pedig pár percig pihenjen.

Budapesten és vidéken is már sok gyógy- és termálfürdőben, wellness-szállodában kínálnak szaunaprogramokat, ezekre érdemes előre bejelentkezni, mert a férőhelyek száma limitált.

Ha kedvet kapott egy élménydús szaunázáshoz, és az egészsége is engedi, ITT tud válogatni a programok között.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.