Allergiák: melyik évszak mit tartogat?

Az allergiás megbetegedések előfordulása világszerte növekszik, jelenleg a WHO adatai szerint a népesség mintegy harminc-negyven százalékát érinti. Tünetei lehetnek szezonálisak, vagyis csak bizonyos hónapokban jelentkezőek, más esetben pedig az egész évre kiterjedő, úgynevezett perenniális formájúak – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 31. 9:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az allergia túlérzékenységet jelez, az immunrendszer bizonyos anyagokkal szembeni túlzott reakcióját jelenti, amely a bejutás módjától függően igen változatos tüneteket eredményezhet.

  • A légutakon keresztül bejutó allergének tüsszögést, köhögést, orrfolyást, könnyezést okoznak, míg a bőrön kialakuló reakciók leggyakrabban bőrpír, csalánkiütés, ekcéma formájában jelentkeznek.
  • A tápcsatornán át bejutó allergének hasfájást, puffadást, hasmenést válthatnak ki. Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy a szervezetbe bejutó allergén a behatolás helyétől távolabbi szervrendszer tüneteit okozza, így például egy táplálkozási allergén az emésztő-szervrendszeri tünetek mellett bőrtüneteket is eredményezhet.

Érdemes tudni, hogy az egyes allergének között keresztreakció mutatkozhat, vagyis egy adott allergén anyagához szerkezetileg hasonló másik anyag is ki tudja váltani a jellegzetes allergiás tünetet.  

Ez akkor merülhet fel, amikor az érintett egyén allergiás panasza akkor is erősödik, amikor semmilyen jel nincs arra, hogy az ismert allergén jelen lenne a környezetében.

Allergének sokfélesége

Az allergének nagyon sokfélék lehetnek, így például

  • a növények pollenjei,
  • az állati szőrök,
  • gombák spórái,
  • élelmiszerek összetevői vagy akár
  • a gyógyszerek alkotóelemei is kiválthatják az immunrendszer túlzott reakcióját.

Ennek megfelelően alakulnak az allergiás tünetek is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.