Kávézni vagy nem kávézni, ez itt a kérdés!

Kávézni jó, mert megköti a szabadgyököket. Talán. Hacsak nem rossz, mert felmegy a vérnyomása és/vagy szapora lesz a pulzusa, az meg tudjuk, hova vezet. De azért mégis csak jó az a kávé, mert... Vagy nem – olvasható a That’s Life cikkében.

Forrás: THAT'S LIFE2021. 10. 22. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen a válasz nem fekete vagy fehér. Vannak előnyei és hátrányai is a kávéfogyasztásnak. Lássuk, mik ezek!

Előnyök

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát 

Napi hat kávé 30 százalékkal, hatnál több akár 35 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kockázatát. A koffeinmentes is! De ki iszik meg egy nap ennyit bármelyikből?

Megköti a szabadgyököket

Magas antioxidáns-tartalma miatt nemcsak a cukorbetegség, de a májgyulladás és a daganatos betegségek kockázatát is csökkenti. 

Javítja a memóriát és a kognitív képességeket

Hátrányok

Növeli a csontritkulás kockázatát

A koffein vízhajtó hatásának következtében nőhet a kalcium ürítése, ami csontritkuláshoz vezethet. De ez erősen mennyiség kérdése is. 

Növelheti a vérnyomást

Sokáig állították ezt a kávéról, ahogy a koleszterinszint emelkedését is felhozták ellene. Utóbbit cáfolják, előbbi azért nem ennyire egyértelmű.

Ráncosabbak leszünk tőle

Ha sokat kávézunk és kevés egyéb folyadékot fogyasztunk, akkor ez az állítás tényleg megállja a helyét.

Súlygyarapodást idézhet elő

Sütizés közben kávézik is? Kávézás közben sütizik? A vércukorszint-ingadozás, amit a kávé okozhat, valóban vezethet hízáshoz. 

Vegyszereket tartalmaz

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.