Mennyi étel kerülhet a tányérra, ha fogyni szeretnénk?

Belekezdhetünk bármilyen diétás módszerbe, kipróbálhatunk akár ezerféle étrendet is, ha nem tanuljuk meg, mennyire fontos a porciókontroll, egy sem lesz sikeres. A lényeg ugyanis sokszor nemcsak az elfogyasztott ételekben, hanem a mennyiségekben rejlik – írja a Diéta és fitnesz.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2021. 10. 09. 12:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha rátalálunk az optimális ételadagokra, akkor szinte bármit ehetünk!

Keményítő nélküli zöldségek
Ezekből bátran lehet fogyasztani, sőt ezek a zöldségek tegyék ki a tányér nagy részét a főétkezésekkor. A magas víztartalmú zöldségek rostban gazdagok, víztartalmuk miatt kitöltik a gyomrot, és hosszan tartó jóllakottságérzést biztosítanak. jól párosíthatók zsírral és fehérjével, húsok, tojás, sajtok mellé ideálisak.

Keményítő tartalmú zöldségek
A szervezetnek szüksége van a hüvelyesekre, mint ahogyan a lúgosító hatású burgonyafélékre is. Mindössze csak a mennyiségre kell ügyelnünk. Kis adagokban jó hatással vannak a szervezetre.

Keményítőt tartalmaző egyéb élelmiszerek
A keményítőt tartalmazó élelmiszerek természetes energiaforrások, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Ezek fontos rostforrások, kalciumot, vasat és B-vitamint tartalmaznak. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű élelmiszereket, ezeknek ugyanis még nagyobb a tápanyagtartalmuk. Az elkészítési módra azonban ügyeljünk, kerüljük a bő zsírban sütést, a túlzott mennyiségű olaj hozzáadását, mert az így elkészített ételek bizony nagyon hizlalnak.

Hús és húshelyettesítők
A hús a legkoncentráltabb, legteljesebb, legjobban hasznosuló fehérjeforrásunk. Ha húst fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy jobbára zsírszegény kerüljön a tányérunkra, ügyelve a koleszterinszintünkre. időnként persze megízlelhetünk egy-egy zsírosabb fajtát, kényeztethetjük magunkat vadakkal, halakkal is. Mindig válasszuk a megbízható minőséget!

Tej és joghurt
Mindkettőnek elég magas a szénhidráttartalma. Éppen ezért mindegyik jó választás reggelre, mert könnyen felszívódik, gyorsan energiát lehet nyerni belőlük. Érdemes a zsírszegény fajtákat választani. Azok is éppen annyi tápanyagot és vitamint tartalmaznak, mint a zsírosabb változatok, de kevésbé terhelik meg a gyomrot.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.