Ne vegyük félvállról a legúti megbetegedések tüneteit!

A tél megérkezésével folyamatosan csökken a napsütéses órák száma és a hőmérséklet is egyre alacsonyabb. A hidegben szervezetünk könnyebben legyengül, és hamarabb utolérik a betegségek – írja a Gyógyzóna.hu.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 11. 07. 19:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arra hajlamos embereknek a téli napokon bizony gyakrabban nyomott a hangulatuk, előjönnek a depresszív gondolatok, és az ember többször fordul önmagába és zárkózik el a világtól, mint a melegebb nyári hónapokban. A hidegebb napokon az átlagosnál gyakoribbak a különböző légúti megbetegedések is.

Hatás-kölcsönhatás

A lelki nehézségeket testi hatások is kísérhetik: csökkenhet az immunrendszer ellenállása, esendőbbek lehetünk a különböző betegségekkel szemben. Ezekben a hónapokban csökken például szervezetünkben a D-vitamin szintézise, mert ehhez normális esetben napfényre lenne szükség. De ilyenkor egyes bőrbetegségek, például az ekcéma is komolyabb panaszokat okozhatnak.

Tehát részben a külső környezeti hatások következtében (alacsony hőmérséklet, nedves környezet), részben pedig az immunrendszer nem megfelelő állapota miatt hamarabb legyengülünk – ismerteti az oldal.

Ne bagatellizáljuk el a tüneteket!

Nem újdonság, hogy a hidegebb napokon az átlagosnál gyakoribbak a különböző légúti megbetegedések. Amennyiben a kór általános tünetekkel – pár napos láz, enyhe elesettség – kezdődik, és relatíve gyorsan, két-három nap alatt gyógyul, nem kell különösebben aggódnunk. Ha azonban a panaszok nem szűnnek meg, rendszeresen magas láz jelentkezik, vagy a már meglévő tünetek mellett súlyos elesettség, gyengeség lesz úrrá rajtunk, amihez esetleg még légzési nehézség is társul, ne játsszuk a hőst, hanem mindenképpen hívjuk fel az orvosunkat.

A cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.