Most nagyon fontos: őszi immunerősítés gyógyteákkal

Mostanában egyre többen ismerik fel újra a gyógynövények jótékony hatását. De vajon tudjuk-e, hogy az ezekből készült finom teákkal az immunrendszerünket is hatékonyan erősíthetjük? Megelőzhetjük velük a betegségek kialakulását. A legfontosabb, hogy olyan növényekből készítsünk teát, amelyek vitaminokban gazdagok.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 10. 29. 8:28
Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most már tényleg vége a gondtalan nyárnak. Immunrendszerünk legyengül, egyre fáradtabbnak, kedvetlenebbnek érezzük magunkat. Nem csoda, ha ilyen állapotban nem épp a kirándulás az első számú kívánatos program. Talán valóban törvényszerű, hogy ilyenkor ősszel indul el a hagyományos évi betegségszezon. Ám ha időben elkezdjük erősíteni a szervezetünket, esélyünk van arra, hogy elkerüljük a komoly bajt. A Diétaésfitnesz.hu cikkében összegyűjtötte, mit érdemes választani, hogy immunrendszerünk megerősödjön.

NE FŐZZÜK A CSIPKEBOGYÓT!

A csipkebogyó az egyik legkitűnőbb C-vitamin forrás. Egy csésze tea elkészítéséhez egy evőkanálnyi csipkebogyó szükséges. Ezt csak áztatni szabad, főzni nem, különben elbomlanak a benne levő, értékes vitaminok.

HOMOKTÖVISTEA ÉS -SZÖRP: A VITAMINBOMBA

A homoktövisről kevesen tudják, hogy tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Valóságos vitaminbomba, hiszen B, E és F vitaminokban is gazdag. A magyar népi gyógyászat és a keleti tradicionális orvoslás is ismeri jótékony hatását. Kúraszerűen alkalmazva segít a fizikai és szellemi teljesítőképességünk megőrzésében, szervezetünk ellenállóképességének növelésében.

Tipp:

Októberben és novemberben kiváló minőségű homoktövis-sűrítményeket lehet vásárolni őstermelőktől a biopiacokon.

GINSZENGTEA – ERŐSÍTŐ ÁZSIÁBÓL

A ginszenggyökér kitűnően hat az immunrendszerre. Segít a bakteriális- és vírusfertőzések elleni küzdelemben. Megvéd a stressz által okozott káros hatásoktól. Sőt, már magát a stressz kialakulását is képes meggátolni.

Szárított és porrá tört gyökérből is készíthetünk főzetet. Fél teáskanálnyit tegyünk egy csésze forró vízbe, majd hagyjuk ázni 10 percig. Naponta legfeljebb 2 pohárral igyunk belőle.

KAMILLATEA – AZ ÖRÖK GYÓGYSZER

A kamilla kiváló immunerősítő hatása közismert. Megfázás és influenza elkerüléséhez nyújt igazán segítséget! A kamilla tea nyugtató hatása miatt csökkenti a stressz okozta feszült közérzetet is.

KASVIRÁGTEA (ECHINACEA) – MEGOLDÁS MINDENRE

A kasvirág a fertőzést okozó vírusok, baktériumok, gombák számos fajtáját elpusztítja. Főzete rendkívül hatásos megfázás, influenza, mandulagyulladás, hörghurut, köhögés, fülgyulladások megelőzésére, illetve kezelésére. Kapható tinktúra formájában is. Immunrendszerünk megerősítésére kúraszerűen érdemes fogyasztanunk. Az echinacea a nyelven bizsergő érzést okozhat, ami természetes jelenség, aggodalomra semmi ok!

TAJGAGYÖKÉR – SZIBÉRIAI GINSZENG

Már kis adagban is jelentősen aktiválja az immunrendszert. Fokozza a szervezet stresszel és fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. A tajgagyökér a legjobb megoldás kimerültséggel összefüggő immungyengeségre.

IMMUNERŐSÍTŐ TEAKEVERÉK:

  • 35 g citromfű
  • 35 g bodza
  • 15 g hársvirág
  • 15 g csipkebogyó

A citromfű és a csipkebogyó segít a fertőzések leküzdésében. A hársvirág és a bodza kiváló izzasztó hatású. Az izzadtsággal együtt kiürülnek a szervezetből az immunrendszert gyengítő salakanyag is.egy liter teához három evőkanálnyi keverék szükséges. Naponta háromszor, négyszer fogyaszthatjuk.

IMMUNERŐSÍTÉS STRESSZOLDÓ TEÁVAL:

Túlhajszoltaknak, legyengült az immunrendszerűeknek ajánlott

  • 30 g macskagyökér
  • 30 g citromfűlevél
  • 30 g rozmaringlevél
  • 60 g orbáncfű
  • la pacho (aktimun) – 1 filter
  • kasvirág – 1 filter

Öntsük le egy liter forró vízzel a három teáskanál teakeveréket és a két filtert. Hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Az így nyert főzetet apránként, folyamatosan kortyolgassuk el.

NÉHÁNY ALAPSZABÁLY ÉS TANÁCS A GYÓGYTEÁK KÉSZÍTÉSÉHEZ

Ha immunerősítés céljából fordulunk a gyógyteákhoz, úgy három héten keresztül naponta többször fogyasztva igyunk belőle. Jótékony hatásuk valójában így lesz érezhető. Mivel az emberi szervezet is ciklikusan működik, nagyon fontos, hogy a gyógynövényfőzeteket szabályos időközönként fogyasszuk.

Tipp:

– Reggel elkészíthetünk egy nagyobb adag teát, amit termoszba töltve iskolába, munkahelyre bevihetünk.

– A gyógyteákat ízesíthetjük kedvünk szerint mézzel, citrommal vagy fahéjjal. Tanácsos ezeket a már iható hőmérsékletű folyadékba belekeverni, így ugyanis a magas hő nem károsítja a vitamintartalmukat.

– A gyógyteák általában két évig őrzik meg minőségüket, és hatóerejüket. A lejárat után sem kell kidobni őket mert a régi füvekből kellemes gyógyfürdőt lehet készíteni.

– Kutyafuttában, kapkodva nem érdemes teázni! Kapcsolódjunk ki néhány percre. Dőljünk hátra egy kényelmes székben, ha tehetjük, s hallgassunk kellemes zenét. Legyen szertartás az a néhány perc, amit a teázásra szánunk! Néhány percig figyeljünk saját magunkra, s apró kortyokban igyuk meg a gyógyteát. Megéri!

(Borítókép: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.