Bámulatos új lakók érkeztek az állatparkba Zürichből

Az új, különleges megjelenésű jövevények korábban sosem tartott faj képviselői, az intézmény hosszú távon szaporítani is szeretné őket – írja a Bama.hu.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 15. 12:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Gergely Sándor, a debreceni állatpark igazgatója beszámolt arról, hogy három apáca-fütyülőlúd érkezett a zürichi állatkertből a Nagyerdőbe.

Elmondta, a különleges megjelenésű, korábban sosem tartott faj képviselői, a két gácsér és egy tojó jelenleg az Afrika-röpdében kialakított téli szálláshelyen tekinthetők meg, de a tavaszi jó idő érkeztével rokonaikkal együtt veszik majd birtokba a récés tavat. Az intézmény hosszú távon szaporítani is szeretné őket.

Az apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) a szubszaharai Afrikában és Dél-Amerikában egyaránt előfordul. Feltehetően az ember hurcolta át magával az Atlanti-óceánon.

Nevét az apácák által viselt habitushoz hasonló színezetéről és jellegzetes, füttyszerű hangjáról kapta. Trópusi madár, így nem vándorol. Hatalmas, akár több ezer egyedből álló kolóniákat alkot, amelyek a párzási időszakban párokra vagy kisebb csapatokra szakadnak. Fészkét a vízpartra, ritkábban fák üregébe rakja. A szülők felváltva kotlanak a tojásokon, és közösen nevelik a fiókákat, akik nyolchetes korukra válnak önállóvá.

Természetes populációi egyelőre stabilak és népesek, a betegségek, a vadászat, valamint az élőhelyvesztés veszélye miatt azonban a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség, az IUCN vörös listáján.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Az új lakók (Fotó: Zoo Debrecen/Facebook)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.