Rendkívül ritka és tüneményes perzsa leopárdkölykök születtek a budapesti állatkertben

Péntektől láthatja a nagyközönség a tízhetes perzsa leopárdkölyköket a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a hím és nőstény állatok nevére csütörtöktől lehet szavazni az intézmény honlapján – közölte a Bama.hu.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 19. 9:35
Budapest, 2021. november 18. A Fõvárosi Állat- és Növénykert tízhetes perzsaleopárd-kölykei a bemutatkozó sajtótájékoztatón 2021. november 18-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A perzsa leopárdkölyköket bemutató sajtóeseményen Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettese elmondta, hogy az állatkert megújítása nem áll meg, a leopárdok számára is otthont adó kifutó felújítása folyamatosan zajlik, a fővárosi önkormányzat mintegy 45 millió forintot adott a helyszín megújulásához. A beruházás a tervek szerint 2022 márciusára készül el, a felújítás eredményeként a terület a mozgássérültek számára is körbejárható lesz – tette hozzá.

Az állatkert részt vesz abban a programban, amely törekszik megmenteni a veszélyeztetett fajokat, így a perzsa leopárdokat is.

A fajmentő programban számítani lehet arra a jövőben, hogy egy másik állatkert idővel jelentkezni fog, hogy az állatokat máshol szaporítsák a megfelelő génállomány megőrzése érdekében

– mondta Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója.

A Fővárosi Állat- és Növénykert nagymacskákkal, ezen belül az Afrikában és Ázsiában is élő leopárdokkal régóta foglalkozik. Legnagyobb termetű alfajuk a perzsa leopárd, amely a Kaukázustól Pakisztánig őshonos. Ez egy veszélyeztetett nagymacska, amely 2003 óta folyamatosan él a városligeti intézményben – mondta Hanga Zoltán szóvivő.

A tízhetes kölykök két hete kapták első oltásukat, amelyet csütörtökön egy ismétlő, kombinált vakcina beadása követett

– tette hozzá.

Az érdeklődők csütörtök estétől hét napon át voksolhatnak a két leopárdkölykök nevére a budapesti állatkert honlapján. A nőstény állatra a perzsa Arya (jelentése: tiszteletre méltó), az Azara (jelentése: tűz, skarlátvörös), valamint az Azra (jelentése: szűz, ifjú hölgy) nevek kiválasztásával lehet szavazni. A hím kölyök párducra az arab és perzsa eredetű Amir (jelentése: uralkodó, vezér halhatatlan), Azad (jelentése: független, kötetlen), valamint Aziz (jelentése: erőteljes) nevek közül lehet voksolni – mondta Hanga Zoltán.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Az új jövevények a gondozók kezében (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.