Édes ünnep egészséges desszertekkel

Aki kiegyensúlyozottan étkezik, annak sem tilos az édesség. Csak a minőségi alapanyagokra kell figyelni.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 12. 24. 10:33
Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki odafigyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra, annak sem tilos az édesség! Csak arra kell ügyelnünk, hogy minőségi alapanyagokat használjunk, lehetőség szerint minél több hazai, szezonális terméket, így karácsonykor is egészséges desszertek kerülhetnek az asztalra – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

A tudatos, egészséges táplálkozás jegyében szerencsére ünnepekkor is egyre többen figyelnek oda arra, hogy a karácsonyi menü fogásait minőségi alapanyagokból készítsék el. Télen sem kell elmondanunk a kiváló hozzávalókról, csak lehetőség szerint törekedjünk a hazai terményekből válogatni!

TIPPEK, ÖTLETEK

Az ünnepi desszertek kedvelt hozzávalói között sokféle finom, ráadásul a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmazó élelmiszert találunk. Gondoljunk csak a dióra, a mandulára, a különféle apró magvakra, a mézre, a tejtermékekre, az asztalt gyümölcsökre, az almára, sőt, bizonyos zöldségfélékre – és még hosszan sorolhatnánk.

  • Az olajos magvak omega-3 zsírsavakban gazdagok, valamint makrotápanyag- és élelmirost-tartalmuknak köszönhetően hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosítanak. Így kiválóan alkalmasak arra, hogy főétkezéseink között biztosítsák az egészséges tápanyagbevitelünket, és természetesen desszertalapanyagnak is nagyszerűek!
  • Habár a méz nem tartalmaz kevesebb kalóriát, mint a cukor, viszont egészségesebb, hiszen bővelkedik aminosavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban! A karácsony egyik kedvenc aprósüteményéhez, a mézeskalácshoz érdemes lágyabb ízű mézet választani, mert a mézeskalács-fűszerkeverék „főszereplői”, a szerecsendió, a kardamom, a szegfűszeg, a szegfűbors, a csillagánizs és az őrölt gyömbér igen aromás, domináns ízű fűszerek.
  • Az aszalt gyümölcsök gazdagok természetes cukrokban, rostokban, káliumban és antioxidánsokban. Arra azonban érdemes figyelni, hogy vásárláskor a natúr, hozzáadott cukortól mentes változatot keressük, hiszen az aszalt gyümölcsöknek amúgy is kellemesen édeskés az íze, teljesen felesleges plusz cukrot bevinni általuk a szervezetünkbe.
  • Az alma nemcsak az egyik legnépszerűbb, de talán a legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely az év bármely szakában könnyedén beszerezhető. Fogyókúrázóknak tökéletes ünnepi fogás lehet a sült alma – természetesen a karácsony és a téli időszak kedvelt fűszereivel megbolondítva –, de mennyei pite is készülhet belőle.
  • Az egészség, valamint az alakkímélő táplálkozás jegyében érdemes az ünnepi süteményekhez is felhasználni a különféle zöldségeket, mert a desszertekben is kiválóan működnek! Az édesburgonya, a sütőtök, a sárgarépa és a cukkini azok a zöldségfélék, amelyek kellemes állagot és finom ízt kölcsönöznek a sütiknek, mindeközben a kalóriaspórolásban is segítenek. Érdemes kipróbálni például az sárgarépás banánkenyeret, a csokis cukkinisütit vagy a glutén- és tejmentes brownie-t, mert a megfelelő díszítéssel és némi kreativitással pillanatok alatt akár karácsonyi desszertet is varázsolhatunk belőlük.

A teljes cikket, amely receptötleteket is tartalmaz, megtalálja a Diéta és Fitnesz oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.