időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Édes ünnep egészséges desszertekkel

Forrás: Diéta és Fitnesz
2021.12.24. 10:33 2021.12.24. 15:11
Édes ünnep egészséges desszertekkel

Aki odafigyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra, annak sem tilos az édesség! Csak arra kell ügyelnünk, hogy minőségi alapanyagokat használjunk, lehetőség szerint minél több hazai, szezonális terméket, így karácsonykor is egészséges desszertek kerülhetnek az asztalra – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

A tudatos, egészséges táplálkozás jegyében szerencsére ünnepekkor is egyre többen figyelnek oda arra, hogy a karácsonyi menü fogásait minőségi alapanyagokból készítsék el. Télen sem kell elmondanunk a kiváló hozzávalókról, csak lehetőség szerint törekedjünk a hazai terményekből válogatni!

TIPPEK, ÖTLETEK

Az ünnepi desszertek kedvelt hozzávalói között sokféle finom, ráadásul a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmazó élelmiszert találunk. Gondoljunk csak a dióra, a mandulára, a különféle apró magvakra, a mézre, a tejtermékekre, az asztalt gyümölcsökre, az almára, sőt, bizonyos zöldségfélékre – és még hosszan sorolhatnánk.

  • Az olajos magvak omega-3 zsírsavakban gazdagok, valamint makrotápanyag- és élelmirost-tartalmuknak köszönhetően hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosítanak. Így kiválóan alkalmasak arra, hogy főétkezéseink között biztosítsák az egészséges tápanyagbevitelünket, és természetesen desszertalapanyagnak is nagyszerűek!
  • Habár a méz nem tartalmaz kevesebb kalóriát, mint a cukor, viszont egészségesebb, hiszen bővelkedik aminosavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban! A karácsony egyik kedvenc aprósüteményéhez, a mézeskalácshoz érdemes lágyabb ízű mézet választani, mert a mézeskalács-fűszerkeverék „főszereplői”, a szerecsendió, a kardamom, a szegfűszeg, a szegfűbors, a csillagánizs és az őrölt gyömbér igen aromás, domináns ízű fűszerek.
  • Az aszalt gyümölcsök gazdagok természetes cukrokban, rostokban, káliumban és antioxidánsokban. Arra azonban érdemes figyelni, hogy vásárláskor a natúr, hozzáadott cukortól mentes változatot keressük, hiszen az aszalt gyümölcsöknek amúgy is kellemesen édeskés az íze, teljesen felesleges plusz cukrot bevinni általuk a szervezetünkbe.
  • Az alma nemcsak az egyik legnépszerűbb, de talán a legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely az év bármely szakában könnyedén beszerezhető. Fogyókúrázóknak tökéletes ünnepi fogás lehet a sült alma – természetesen a karácsony és a téli időszak kedvelt fűszereivel megbolondítva –, de mennyei pite is készülhet belőle.
  • Az egészség, valamint az alakkímélő táplálkozás jegyében érdemes az ünnepi süteményekhez is felhasználni a különféle zöldségeket, mert a desszertekben is kiválóan működnek! Az édesburgonya, a sütőtök, a sárgarépa és a cukkini azok a zöldségfélék, amelyek kellemes állagot és finom ízt kölcsönöznek a sütiknek, mindeközben a kalóriaspórolásban is segítenek. Érdemes kipróbálni például az sárgarépás banánkenyeret, a csokis cukkinisütit vagy a glutén- és tejmentes brownie-t, mert a megfelelő díszítéssel és némi kreativitással pillanatok alatt akár karácsonyi desszertet is varázsolhatunk belőlük.

A teljes cikket, amely receptötleteket is tartalmaz, megtalálja a Diéta és Fitnesz oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.