Az ünnepek során könnyű felszedni néhány pluszkilót, ha a hagyományos módon és alapanyagokból készítjük az ételeket, és nem tartunk mértéket. Egy kis odafigyeléssel azonban nem kell megfosztani magunkat a finom falatoktól – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.
1. KEZDJÜK A NAPOT EGY FINOM REGGELIVEL!
Valószínűleg ez lesz az ünnepek alatt az egyetlen étkezés, amelyet teljes mértékben az ellenőrzésünk alatt tarthatunk. Bár egyesek szeretik elhagyni a reggelit, hogy még többet ebédelhessenek, ezzel valójában rosszat tesznek a szervezetüknek. A reggeli fontos a vércukorszint szabályozásában, segítségével megakadályozhatjuk a napközbeni falásrohamokat.
2. EGYÜNK FINOM LEVESEKET!
A családi vacsorát kezdjük egy csésze leves elkortyolgatásával. Ha ugyanis a levessel indítjuk az étkezést, akkor akár húsz százalékkal is csökkenthetjük a főétkezések során elfogyasztott kalória mennyiségét. Karácsonykor is sokféle finom, zsírégető leves kerülhet az asztalra.
3. VÁLASSZUNK ROPOGÓS ÉTELEKET!
A legtöbb ünnepi vacsorán főleg párolt, főtt ételeket, püréket szolgálnak fel. Ezeket azonban nem kell rágni, pedig az alapos rágás automatikusan csökkenti az elfogyasztott ételmennyiséget. A „ropogtatás elmélete” szerint az étel elfogyasztása közben keletkező hangok: a rágás, a rágcsálás, a ropogtatás egy fontos visszajelzés, amely az evés élményéhez kapcsolódik. Ha valaki jobban odafigyel erre a hangra, kevesebbet fog enni.
4. A ZÖLDSÉG LEGYEN AZ ELSŐ!
Ha köretet választunk, mindig a zöldségekkel kezdjük. Egy tanulmány szerint, ha az egészséges ételek kerülnek először a tányérra, már kevésbé lesz izgalmas a többi szénhidrát- és kalóriabomba.
5. A POHÁR MINDIG LEGYEN KÉZNÉL!
A megfelelő hidratálás az ünnepek alatt is nagyon fontos: egyrészt a szervezetnek szüksége van folyadékra, másrészt a rendszeres vízivás segít elkerülni a felesleges evést. (Az emberek többsége ugyanis gyakran rosszul értelmezi a teste jelzéseit, és akkor is eszik, ha csak folyadékra lenne szüksége.) Mindig legyen a kezünk ügyében egy pohár víz, esetleg tea.