Ehetünk telített zsírokat az egészségünk érdekében?

Egy új tanulmány szerint nem lemondanunk, hanem megvizsgálnunk kell, hogy milyen táplálékforrásokból táplálkozunk – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 02. 10:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szívbetegség világszerte az egyik vezető halálok, ami évente mintegy 9 millió ember haláláért felelős. A probléma azonban szerencsére megelőzhető: ezért javasolt az egészséges életmód, mint például a több testmozgás, a dohányzás abbahagyása és az egészségesebb táplálkozás. 

A szakértők által általánosan javasolt étrendváltoztatás magában foglalja, hogy fogyasszunk kevesebb telített zsírt, ehelyett pedig vezessünk be az étrendünkbe az egészségesebb, többszörösen telítetlen zsírokat, amelyek jellemzően diófélékben, növényi olajokban és halakban találhatók.

Egy új kutatás azonban azt sugallja, hogy ahelyett, hogy csak az elfogyasztott telített zsírok mennyiségére figyelnénk, azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a telített zsír milyen táplálékforrásokból származik.

A legtöbb telített zsírokkal kapcsolatos kutatás eddig kizárólag azoknak a vizsgálatára és a szívbetegségekkel való kapcsolatára összpontosított. Ám az élelmiszerek sokféle tápanyagot tartalmaznak. Ezért is lenne a szakemberek szerint fontos megvizsgálni, hogy mely telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek kapcsolódnak magához a szívbetegséghez.

A tanulmány során azt találták, hogy azok, akik több telített zsírt fogyasztottak vörös húsból és vajból, azoknál nagyobb valószínűséggel alakult ki szívbetegség. Ám az ellenkezője volt az igaz azokra, akik több telített zsírt fogyasztottak sajtból, joghurtból és halból. Ez valójában a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával volt összefüggésben.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.