Kövér vagyok? Vagy mégsem? Íme a jel, ha diétázni kell

Legyünk húsz- vagy ötvenévesek, naponta tesszük fel magunknak a kérdést: talán diétáznom kellene, vagy mégsem?

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 12. 30. 14:29
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létezik néhány egyszerű módszer, amivel könnyedén megállapíthatjuk, tényleg érdemes-e belekezdenünk egy fogyókúrába – állítja a Diétaésfitnesz.hu cikke.

ÁLLJUNK GYAKRABBAN A MÉRLEGRE!

Bár a szobai mérleget sokat a legnagyobb ellenségüknek tartják, mégis nagyon fontos már egészen fiatalon is elfogadni, hogy bizony szükségünk van rá. A testtömeg-ingadozás ellenőrzésének legegyszerűbb módja, ha heti rendszerességgel mérlegre állunk. Sokkal egyszerűbb ugyanis három-négy kiló súlyfeleslegtől megszabadulni, mint amikor már nagyon elszaladt velünk a ló. A legjobb, ha mindig reggel, étkezés előtt, ruha nélkül és ugyanazon a mérlegen mérjük meg magunkat.

AZ IDEÁLIS TESTSÚLY KISZÁMÍTÁSA

Magasságunk és testtömegünk ismeretében könnyedén kiszámíthatjuk, hogy aktuális súlyunk megfelelő-e, vagy sem. Ezt nevezik testtömegindex-számításnak. BMI- (Body Mass Index, vagyis testtömegindex) értékünket úgy kaphatjuk meg, hogy a kilogrammban mért testtömegünket elosztjuk a méterben kifejezett magasságunk négyzetével.

MÉRJÜK MEG IDŐNKÉNT A DEREKUNKAT!

Napjainkban a has körfogatának mérése is elterjedt, mivel a kutatások igazolták, hogy ez a módszer önmagában is elegendő információt ad az elhízás típusának és mértékének a megállapításához.

SZÁMOLJUK KI, HÁNY KALÓRIÁT EHETÜNK MEG EGY NAP!

Az aktuális testtömeg és fizikai aktivitás ismeretében meghatározható a kalóriában kifejezett tényleges napi energiaigényünk, amit szintén könnyen kiszámíthatunk:

  • Nők: 700 + 7 × aktuális testtömeg kg × fizikai aktivitás szorzója
  • Férfiak: 900 + 10 × aktuális testtömeg kg × fizikai aktivitás szorzója

Például egy 55 kg-os nő napi energiaszükséglete, aki irodában dolgozik és szinte semmit nem sportol: 700 + 7 × 55 × 1,2=1302 kcal naponta

A fizikai aktivitás szorzószámai ülő életmód esetén 1,2, közepesen aktív életmódnál 1,4, nehéz fizikai tevékenység esetében 1,8 és aktív életmód esetén szintén 1,8.

AKKOR HOGYAN KEZDJEK EL FOGYNI?

A fenti számításokból világosan kiderül: ahhoz, hogy fogyni kezdjünk, a szükséges napi energiaigénynél kevesebbet kell fogyasztani, vagy az addig jellemző aktivitásnál bizony többet kell mozogni, és akkor több finom falat kerülhet a tányérunkra. A sikeres diéta titka azonban a türelem. Az 500–700 kcal-val kevesebb napi bevitel mellett a szervezetnek lehetősége van az anyagcsere megfelelő áthangolására. Az ideális fogyás heti átlagban 0,5–1 kg, amivel megelőzhető a jojóeffektus, vagyis a testtömeg egészségtelen ingadozása.

A teljes cikket, amelyben táblázatokat is talál, elolvashatja a Diéta és Fitnesz oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.