időjárás -3°C Piroska 2022. January 18.
logo

Mit jelent, ha nem gyógyul a légúti betegség?

Forrás: TEOL
2021.12.03. 16:50 2021.12.03. 16:51
Mit jelent, ha nem gyógyul a légúti betegség?

Legtöbbször vírus, illetve baktérium – az immunrendszer gyengesége miatt lejjebb hatol, megbetegítve a légcsövet. Később esetleg a nagyobb hörgőket, majd a kisebb hörgőket, vagy esetleg az egész tüdőt – írja a Tolna megyei hírportál, a teol.hu.

A betegség elmélyülését elősegíthetik a lázcsillapítók és egyéb tüneti gyulladáscsökkentők is, hiszen a láz a szervezet egyik jelentős védekező mechanizmusa, amelyet hogyha elnyomunk, a mikroorganizmusok fejlődésének kedvezünk. Csak a nagyon magas lázat kell csillapítani – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa.

Hozzátette: a légcső és az alsó légutak gyulladása kínzó köhögést, esetenként magas lázat tud okozni, a tüdőgyulladással együtt ezek a betegségek alkalmanként még a szakember számára is kihívást jelenthetnek. Főleg akkor, amikor egy antibiotikumokra rezisztens baktérium van jelen, vagy egy vírus, amelyre az antibiotikumok nem hatnak, és amelyet a szervezetnek kell legyőznie.

Következésképpen nagyon fontos az állatok immunrendszerének megfelelő szinten tartása, amit leginkább helyes táplálással lehet biztosítani (minél kevesebb mesterséges táp, inkább húsok és zöldség), szükség esetén ásványi anyag- és vitamin kiegészítéssel. Az ember közvetlen közelében élő állatoknál, lakásban tartott kutyáknál, macskáknál meghatározó lehet a gazda és családjának az állathoz való viszonyulása, illetve az emberek lelkiállapota: például, ha a gazda dühös, vagy fél, az állat is fél, a tartós stressz pedig csökkenti az immunrendszer működését.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)