Influenza: Minden érv az oltás mellett szól

Idén nem csak a tavalyinál, de az átlagos, sőt az influenzajárványos éveknél is sokkal nagyobb az influenzaveszély. A szakértők szerint ezúttal minden racionális érv még inkább a védőoltás mellett szól. A negyedik Covid-hullám és az Omikron variáns miatti kiszámíthatatlanság pedig azt is indokolttá teszi, hogy aki tervezi az influenza elleni oltást, az minél előbb cselekedjen – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 12. 03. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli influenzaszezonra, sok fertőzésre számítanak, az influenza már elérte a környező országokat

Sok év átlagában a magyar lakosság 15-20%-a fertőződik meg influenzavírussal. Tavaly ez az arány gyakorlatilag nulla volt, idén viszont az előrejelzések 30-40%-os, rendkívül magas fertőzöttségről szólnak.

Vagy az influenza szempontjából egymás után két rendkívüli év követi egymást.

A védekezési stratégiát is ehhez kell igazítani – hangsúlyozza Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője. A 2020-2021-es szezon mindenképpen példátlan volt abban a tekintetben, hogy az influenza a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt elmaradt. (Számos más fertőző betegség, például még a veszettségre gyanús sérülések gyakoriságát is érezhetően csökkentették a korlátozások.)

A lezárások nyomán Dél-Kelet-Ázsiából, ahol az adott évi influenzajárványt elindító influenzatörzs rendszerint kialakul, nem volt repülőforgalom (és általában utasforgalom). Emiatt a vírus Ausztráliába és Új-Zélandra el sem jutott, és Európába is csak minimális mennyiségben került be. A minden országban következetesen betartott védőintézkedések, elsősorban a távolságtartás és a maszkviselés következtében esélye sem volt elterjedni.

Az idei év más. Van utasforgalom – ha valamivel kisebb is a szokásosnál –, és a védőintézkedések is hézagosabbak.

Most is igaz, hogy az a vírus H3N2 törzse Dél-Kelet-Ázsiában alakul ki, ott mutálódik, és onnan indul hódító útjára.

Európában már megjelent Horvátországban, Hollandiában, Oroszországban, Skóciában Írországban, Svédországban (sőt, Macedóniában az influenza B vírus is jelen van). A távolságtartás és a maszkhasználat jelenlegi, visszafogott intenzitása nem akadályozza meg az influenzavírus terjedését. Az influenzaaktivitás egyelőre alacsony, de ahol nem vezetnek be a Covid-19 vírus miatt szigorúbb védőintézkedéseket, és ahol engedélyezik a tömegrendezvényeket, ott a berobbanás szinte elkerülhetetlen.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.