Egy élelmiszer, ami csökkenti a depresszió kockázatát

A gombafogyasztás nagyszabású elemzése azt sugallja, hogy az azt kedvelőknél kisebb a depresszió kialakulásának kockázata. Az összefüggés még mindig rejtély, és a most publikált tanulmány szerzői szerint egyelőre óvatosan kell értelmezni az adatokat. Ez az egyik első megfigyeléses tanulmány a gombafogyasztás és a depresszió kapcsolatáról – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 01. 03. 10:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Journal of Affective Disorders tudományos folyóiratban publikált tanulmány több mint 24 ezer felnőtt táplálkozási és mentális egészségügyi adatait tartalmazza az Egyesült Államokban, amelyeket 2005 és 2016 között rögzítettek. Az eredmények nem tesznek különbséget a különböző gombafajták között.

A tanulmány kiegészíti a gombafogyasztás lehetséges egészségügyi előnyeinek egyre növekvő listáját

– mondta Joshua Muscat, a Pennsylvaniai Állami Egyetem közegészségügyi tudósa a ScienceAlert online tudományos portálnak. 

Hogy konkrétan mitől olyan hasznos néhány gombafajta az egészségi állapotunk javítására, az még mindig rejtély.

A kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) a leggyakrabban fogyasztott gomba az Egyesült Államokban, tele van káliummal, és úgy gondolják tudományos körökben, hogy segít csökkenteni a szorongást. Más ehető gombákról, például a közönséges süngombáról (Hericium erinaceus) ismert, hogy

az agy egészségéhez kapcsolódó neurotróf faktorokat, valamint gyulladáscsökkentő szereket tartalmaznak, amelyekről úgy vélik, hogy segíthetnek enyhíteni a depresszió tüneteit.

A táplálkozástudomány azonban trükkös üzlet. A gombák számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak látszólagos antidepresszáns hatásukhoz. Ahhoz, hogy a szakemberek kiderítsék, mely tényezők játszanak ebben szerepet, több molekuláris, klinikai és epidemiológiai vizsgálatra lesz szükség.

Ennek ellenére a gombákban található egy erős antioxidáns, az ergotionein, amelyre a tudósok felfigyeltek, mert ezekben van a legmagasabb koncentrációban az általunk fogyasztott, friss élelmiszerek közül.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.