időjárás 4°C Karola, Károly 2022. January 28.
logo

Tartós köhögés? Allergia is okozhatja!

Forrás: ORIGO
2022.01.12. 11:14 2022.01.12. 19:02
Tartós köhögés? Allergia is okozhatja!

Az allergia tüsszögést és orrfolyást okoz, ám ha nem kezeltetjük megfelelően, közvetve elhúzódó köhögésért is felelős lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hívta fel a figyelmet az összefüggésre – olvasható az Origó cikkében.

A téli időszakban ezért gyakoribb

Ősszel és télen a légúti fertőzések miatt sokaknál jelentkezik orrfolyás, tüsszögés vagy épp köhögés. Ám ha ezek a panaszok nem múlnak el hét–tíz nap alatt, hanem több héten át is megmaradnak, akkor mindenképp foglalkozni kell vele.

Jelenleg a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket. Poratka és penészgomba, lakáson belül tartott állatok miatt jelentkezhet tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás, esetleg bőrtünetek – ekcéma, kiütés – is előfordulhat. Ha ezeket a tüneteket nem kezeljük megfelelően, akkor krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat, melynek egyik tünete a köhögés.

Allergiától köhögés

A tartós gyulladás következtében több orrváladék termelődik, ami hátrafelé, a garat irányába csorog. 

Ez folyamatos irritációt okoz, ingerköhögést vált ki, különösen fekvő helyzetben.

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ilyen esetben a légúti allergia miatt kialakult orrnyálkahártya-gyulladást kell kezelni, így lehet csökkenteni az orrváladék képződését és megszüntetni a hátsó garatfali csorgást. Ehhez rendszerint antihisztamin tartalmú készítményt kell szedni és szteroid orrspray-t használni, de a kezelés mindig személyre szabottan történik. Fontos a beltéri allergénforrás lehetőség szerinti csökkentése.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)