Tartós köhögés? Allergia is okozhatja!

Az allergia tüsszögést és orrfolyást okoz, ám ha nem kezeltetjük megfelelően, közvetve elhúzódó köhögésért is felelős lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hívta fel a figyelmet az összefüggésre – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2022. 01. 12. 11:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli időszakban ezért gyakoribb

Ősszel és télen a légúti fertőzések miatt sokaknál jelentkezik orrfolyás, tüsszögés vagy épp köhögés. Ám ha ezek a panaszok nem múlnak el hét–tíz nap alatt, hanem több héten át is megmaradnak, akkor mindenképp foglalkozni kell vele.

Jelenleg a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket. Poratka és penészgomba, lakáson belül tartott állatok miatt jelentkezhet tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás, esetleg bőrtünetek – ekcéma, kiütés – is előfordulhat. Ha ezeket a tüneteket nem kezeljük megfelelően, akkor krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat, melynek egyik tünete a köhögés.

Allergiától köhögés

A tartós gyulladás következtében több orrváladék termelődik, ami hátrafelé, a garat irányába csorog. 

Ez folyamatos irritációt okoz, ingerköhögést vált ki, különösen fekvő helyzetben.

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ilyen esetben a légúti allergia miatt kialakult orrnyálkahártya-gyulladást kell kezelni, így lehet csökkenteni az orrváladék képződését és megszüntetni a hátsó garatfali csorgást. Ehhez rendszerint antihisztamin tartalmú készítményt kell szedni és szteroid orrspray-t használni, de a kezelés mindig személyre szabottan történik. Fontos a beltéri allergénforrás lehetőség szerinti csökkentése.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.