időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Diétázáskor vigyázni kell a jojóeffektussal

Forrás: CSUPASPORT
2022.02.25. 14:47 2022.02.25. 14:49
Diétázáskor vigyázni kell a jojóeffektussal

Nagy Nóra Zsófia dietetikus a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjaiban nyújt segítséget – olvasható a CsupaSport cikkében.

A sporttáplálkozás a táplálkozástudomány egy nagyon speciális területe, mivel a táplálkozási javaslatok erőteljesen sportágspecifikusak. A szabadidő-sportolók táplálkozása azonban nem tér el jelentősen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányvonalaitól, individualitását az adott mozgásformához igazított energia- és folyadékbevitel adja.

Egy szabadidő-sportoló energia- és a tápanyagszükséglete egyéni; befolyásoló tényező a tápláltsági állapot, a kor, a nem, valamint a fizikai aktivitás mértéke.

Túlsúly és elhízás esetén a pontos beviteli szükségleteinket az ideális testtömegünk figyelembevételével javasolt meghatározni, amelyben – az étrend szakszerű összeállítása mellett – tanácsos dietetikus segítségét kérni. Mindezek mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai, a javasolt nyersanyagok és ételkészítési módok általánosítva is megfogalmazhatók.

Érdemes törekednünk a napi többszöri, kisebb volumenű étkezésre, amellyel biztosítható a sportoláshoz szükséges optimális energia- és vércukorszint, illetve a normál bélműködés fenntartása is. Alapvető feltétel a tudatosság és a változatosság jelenléte, amellyel fedezni tudjuk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.

A szabadidő-sportolók fehérjeszükséglete csak minimálisan nagyobb egy egészséges, nem sportoló felnőtt szükségletéhez képest.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.