A sporttáplálkozás a táplálkozástudomány egy nagyon speciális területe, mivel a táplálkozási javaslatok erőteljesen sportágspecifikusak. A szabadidő-sportolók táplálkozása azonban nem tér el jelentősen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányvonalaitól, individualitását az adott mozgásformához igazított energia- és folyadékbevitel adja.
Egy szabadidő-sportoló energia- és a tápanyagszükséglete egyéni; befolyásoló tényező a tápláltsági állapot, a kor, a nem, valamint a fizikai aktivitás mértéke.
Túlsúly és elhízás esetén a pontos beviteli szükségleteinket az ideális testtömegünk figyelembevételével javasolt meghatározni, amelyben – az étrend szakszerű összeállítása mellett – tanácsos dietetikus segítségét kérni. Mindezek mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai, a javasolt nyersanyagok és ételkészítési módok általánosítva is megfogalmazhatók.