Kihagyhatatlan ötletek, hogy ne legyen unalmas a spárga

A spárgát számtalan módon elkészíthetjük, így fogyókúránk igazi gasztronómiai élmény lehet ezzel a zamatos zöldséggel.

Forrás: Dietaesfitnesz.hu2022. 03. 08. 11:13
Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most indul a spárgaszezon, aminek nagyon örülünk, hiszen az egészségre gyakorolt számos jótékony hatása mellett bizonyítottan megszabadít a felesleges zsírtól is ez a tavaszi zöldség – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

 

ELKÉSZÍTÉSI ÖTLETEK:

  • Spárga főtt tojással: Az olaszok egyik legnépszerűbb spárgás receptje. A vajon párolt spárga mellé főtt tojást darabolnak, egy kis olíva olajjal megspriccelik, sóval, borssal ízesítik. Egy kis majonéz igazán pikáns hozzá.
  • Spárga lazaccal: Percek alatt elkészül és igazán ütős páros! Párold meg a lazacot kevés zsiradékon (vaj nagyon jól megy hozzá) , sózd, borsozd, csavarj rá egy kevés citromlevet, köretnek pedig tálalj mellé párolt spárgát.
  • Bulguros spárgasaláta: Főzd meg a bulgurt és a spárgát. Készíts hozzá olíva olajos-citromos saláta öntetet, kockázz fel paradicsomot, újhagymát, végül keverd össze az egészet. Tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek!
  • Csőben-palacsintában sült spárga: Az elkészített palacsintákba kanalazz kevés besamelt, erre fektess két-három spárgát, majd tekerd fel. Sütőben süsd készre.
  • Spárgakrémleves: Főzd meg a spárgát sós, vegetás vízben, ha megpuhult, vágd le a felső részt a száráról, tedd félre, a többit pedig turmixold krémesre botmixerrel. Végül tedd vissza a levesbe a spárgafejeket és pirított zsemlekockákkal tálald.
  • Spárgás rizottó: Főzd meg félig a rizst a szokásos módon, majd a megtisztított és feldarabolt spárgákat óvatosan keverd hozzá és párold készre. Sóval, borssal, kevés citromlével ízesítheted!
  • Baconbe tekert spárga: A megtisztított spárgát kisebb csokronként tekerd baconbe és kiolajozott sütőedényben süsd készre. A szalonnával összesütött spárga mennyei!

 

EZÉRT ÉRDEMES RENDSZERESEN FOGYASZTANI:

  • Magas a vas-, a kalcium-, a foszfor- a nátrium- és a káliumtartalma
  • Alaposan méregteleníti a szervezetet, kiváló máj- és vesetisztító
  • Rák megelőző és gyógyító hatású
  • Gyulladás- és fájdalomcsillapító
  • Csontritkulásra, ízületi fájdalmakra hatásos
  • Remek ránctalanító hatással rendelkezik
  • Igazi afrodiziákum

 

ELKÉSZÍTÉSI FORTÉLYOK:

  • A zöld spárga: hamarabb megfő és ha elég friss, akkor nem kell megtisztítani a külső részétől.
  • A fehér spárga: egy kicsivel hosszabb főzést igényel és mindenképpen meg kell hámozni!
  • Hámozás: a fej alatti részétől kiindulva, zöldséghámozóval egyszerűen megtisztítható.
  • Főzés: egyformára vágva, csomóba kötve, sós-cukros, kevés citromos vízben 10-15 perc alatt elkészül.
  • Tárolás: gyorsan romlik, max. 3 napig nedves papírba tekerve hűtőszekrényben eláll.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.