Kezdetben a szoptatás okozhat lelki vívódást, majd a hozzátáplálás bevezetése és kivitelezése. Mire ezen túlesünk, máris ott vagyunk a dackorszaknál, amikor „csak azért sem” alapon próbálgatja a határokat és az erejét a csemete, aki ráadásul válogatós is – írja a Dietaésfitnesz.hu.
A PÓTOLHATATLAN ANYATEJ
Az anyatej, a szoptatás jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A leggyakrabban feltett kérdés, amivel ilyenkor a dietetikusok találkoznak az, hogy mit egyen az anyuka, hogy mennyiségileg és minőségileg megfelelő teje legyen. Ahogy a terhesség alatt, ekkor sem kell kettő helyett enni, elegendő az egészséges táplálkozás alapelveit követni. A folyadékbevitelre azonban figyeljünk, legalább napi két liter a szükséglet.
Szintén visszatérő kérdés, hogy mely ételeket kell elkerülni a szoptatás alatt. Az ételek ízanyagainak többsége bejut az anyatejbe, ezért a túl aromás ételek fogyasztása után a csecsemő esetleg nem szívesen szopik vagy hasfájást kaphat, főleg, ha érzékenyebb a pocija. Ez az első három hónapra különösen igaz. Ha ilyet tapasztalunk, az adott élelmiszert kerüljük, de előre ne hagyjunk ki semmit teljes egészében az étrendből. Kezdetben egész kis mennyiségben fogyaszthatjuk például a karfiolt és az epret is, miközben megfigyeljük a kicsi reakcióját, elhagyni ezeket csak panasz esetén érdemes. Alkohol fogyasztása és a dohányzás azonban valóban nem javasolt, mint ahogy a fogyókúra sem, mivel a zsírsejtekben tárolt toxikus anyagok felszabadulnak és átjutnak az anyatejbe. Gyakori kérdés az is, hogy a szoptató anya mennyi tehéntejet igyon. Napi fél liter tej, többszöri elosztásban épp elegendő, nincs szükség drasztikus mennyiségekre.