A napi 10 ezer lépés kihívás csak egy marketingfogás lenne?

Bizonyára a legtöbb ember már hallott arról, hogy az egészséges élethez napi 10 ezer lépés megtétele javasolt. A tanács több száz cikkben található meg a világhálón, ám az új kutatások szerint mindezt eddig még nem támasztotta alá a tudomány, hanem egy régi japán reklámkampány része – írja az origo.hu.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 28. 10:29
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány szakember ezért újra megvizsgálta a kérdést és van néhány jó hírük. A gyaloglás ugyanis ténylegesen javítja az egészséget és drámaian csökkenti a halálozás kockázatát. De nincs szükség 10 ezer lépésre ahhoz, hogy kihasználjuk ezeket az előnyöket – derül ki a cikkből.

 

A 10 ezer lépés mítosza

A „tízezer lépés" bűvös napi lépésszám mítosza az 1964-es tokiói olimpiára vezethető vissza, amely során helyi és nemzetközi vállalatok számos közönségkapcsolati és marketingkampányt népszerűsítettek, akik megpróbálták kamatoztatni az akkor dúló „fitneszőrületet".

Az egyik ilyen kampány magában foglalta a japánul „manpo-kei" nevű lépésszámláló népszerűsítését, ami szó szerint „10 ezer lépés" jelent.

Ezt a fülbemászó számot azóta újra és újra előhúzzák a kalapból a mozgásszegény életmód egészségügyi kockázatainak ellenszereként, amit különösen az életkor előrehaladtával ajánlanak.

 

A sok gyaloglás minden bizonnyal jót tesz az egészségünknek – ez nem vita tárgya.

A séta segít a kalóriák elégetésében, így megőrizhetjük általa az egészséges testsúlyt és megelőzhetjük az elhízást. Erősíti a szívet és az immunrendszert, enyhíti az ízületi fájdalmakat, tonizálja a lábizmokat, valamint javítja gondolkodásunkat és kognitív funkcióinkat, beleértve a kreativitást.

Régóta azon vitatkozunk, hogy egy átlagos embernek vajon optimálisan hány lépést kell megtennie, és most végre megvan a válasz

– mondta Amanda Paluch, a Massachusettsi Egyetem kineziológiai tanszékének adjunktusa a ZME Science online tudományos portálnak, aki a hónap elején publikált egy tanulmányt.

A vizsgálatban több mint 2000 középkorú felnőtt vett részt, akiknek 2005 és 2016 között lépésszámláló fitneszeszközt kellett viselniük. A kutatók azt vizsgálták, hogy a résztvevők gyaloglási szokásai hogyan befolyásolták a halálozás kockázatát.

 

A napi 7000 optimális lépés körülbelül 100 perces sétának felel meg

Ahogy arra a szakemberek számítottak, az 5000 lépést megtevőknél kisebb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik mondjuk csak 3000 vagy 4000 lépést tettek meg. Az optimális lépésszámnak azonban 7000 bizonyult, és az ennél több megtett távolság nem járt további előnyökkel. Napi 7000 lépésnél a halálozás kockázata minden tekintetben 50-70 százalékkal alacsonyabb volt a keveset gyalogló emberekhez képest.

Ez a kohorsz-tanulmány azt találta, hogy a középfelnőtt korú férfiak és nők körében a napi körülbelül 7000 lépést vagy többet megtevő résztvevők alacsonyabb halálozási arányt tapasztaltak, mint a napi 7000 lépésnél kevesebbet megtevők

– számoltak be a szerzők a JAMA tudományos folyóiratban.

A tanulmány nem talált összefüggést a séta intenzitása és a halálozás kockázata között, ami azt sugallja, hogy még a saját tempóban végzett, bármilyen lassú gyaloglás is pozitív hatással lehet az egészségünkre. Egy másik tanulmány azonban megállapította, hogy

A gyorsabb, körülbelül 7 kilométeres óránkénti sebességű séta növeli a gyaloglás egészségügyi előnyeit.

Mindez azt jelenti, hogy nem létezik konkrét varázsszám a napi a lépések tekintetében. A tanulmány által azonosított napi 7000 optimális lépés körülbelül 100 perces sétának felel meg, ami egy nagyszerű cél, amelyet szem előtt tarthatunk. Ám ennél is fontosabb, hogy csak annyit sétáljunk, amennyi jól esik annak érdekében, hogy ezt napi szokássá változtassuk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.