Az ilyen allergiát nem szabad félvállról venni, mert súlyos tünetekkel is járhat, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen reakciókat – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.
GYEREKKORBAN KEZDŐDIK
Nem tudni miért, de tény, hogy az elmúlt húsz-harminc évben drasztikusan megnőtt azok száma, akik allergiások különböző ételekre. Az ételallergia leggyakrabban gyerekkorban – különösen csecsemőknél és öt éves kor alatt – jelentkezik, de szerencsére a gyerekek gyakran kinövik érzékenységüket, hiszen emésztőrendszerük fejlődésével egyre kevésbé szívódnak fel az allergén anyagok. Ha viszont az allergia már a gyerekkorban is nagyon intenzív, akkor valószínűleg egy életen át megmarad, és felnőttkorban is sok kellemetlenséget okoz. Kutatók szerint mindezért a környezet és élelmiszeripar változásai, sőt a dohányzás is felelős, ám az a leggyakoribb eset, hogy örököljük ezt a fajta érzékenységet. Ráadásul az is növeli ételallergia esélyét, ha a családban szénanáthás, asztmás vagy ekcémás rokonok vannak.
NE KEVERJÜK ÖSSZE, ÉLETET MENTHET!
Ételallergia akkor alakul ki, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek véli egy étel valamelyik összetevőjét – legtöbbször a fehérjét –, és beindítja ellene a védekezési reakciót. Felnőtteknél a leggyakoribb, allergiát okozó ételek a tojás, a kagyló, a halak és a mogyoró. Gyermekeknél leginkább a tej, a szójás ételek, a kagyló és a mogyoró számítanak allergénnek. Problémát jelenthet, hogy egészen kicsi gyerekeknél sajnos nem is lehet még ezeket bizonyítani, de öt éves kor után megfelelő vizsgálatok segítségével egyértelműen felállítható (vagy kizárható) a diagnózis, és ezután már lehetőség nyílik a hatékony megelőzésre.
AZ ÉTELALLERGIA GYAKORI TÜNETEI:
- csalánkiütés
- hányinger, hányás
- gyomorfájás
- hasmenés
- viszkető bőr
- légzési nehézség
- mellkasi fájdalom
- duzzanat a légutakban
- anafilaxia, vagyis az életveszélyes állapot, ami az allergia legsúlyosabb tünete
SZÁJALLERGIA
Elsősorban tavasszal jelentkezik az ételallergia egy sajátságos változata, az orális-allergikus szindróma. Ez tulajdonképpen egy dupla allergia, ami bizonyos gyümölcsök és zöldségféleségek fogyasztása után tapasztalható – és a szabadban, ha pollennel telített a levegő. Az allergiás reakciót ugyanaz a fehérje váltja ki, ami a gyümölcsökben és a növények pollenjeiben egyaránt jelen van. A betegség általában enyhe tünetekkel jár: a száj elzsibbad és viszket, a nyálkahártya megduzzad.