időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Már félórányi nevetés felér egy könnyű testmozgással

Forrás: Origo.hu
2022.03.16. 14:07 2022.03.16. 18:39
Már félórányi nevetés felér egy könnyű testmozgással

Egy kutatás szerint már félórányi irányított nevetés felér egy könnyű testmozgással és javítja a közérzetet – olvasható az Origó cikkében.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói a nevetőjóga pszichés és élettani hatásait vizsgálták. Szabó Attila, Berkes Tímea, Ihász Ferenc és Köteles Ferenc cikke a kutatás eredményeiről a Baltic Journal of Sport and Health Sciences folyóiratban jelent meg.

Az őszinte, természetes nevetésről régóta tudjuk, hogy nagy szerepe van a lelki egészség megőrzésében, csökkenti a stresszt és pozitív változásokat idéz elő a szervezetünkben is.

Arról azonban alig mond valamit a tudomány, hogy az irányított, öngerjesztett nevetés is képes-e előidézni ezeket a pozitív hatásokat.

Pedig maga az elképzelés már a 90-es években megszületett, és mára hahotajóga vagy más néven nevetőjóga formájában az egész világon elterjedt.

A módszer lényege, hogy a résztvevők kacagást kiváltó gyakorlatokat kombinálnak a jógából ismert légzőgyakorlatokkal. Nagy előnye, hogy az öngerjesztett nevetés könnyen átfordul valódi kacagásba, főleg ha társaságban művelik.

Szabó Attila, az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet oktatója és munkatársai ezért két kísérletben mérték fel a hahotajóga egészségre és pszichés jóllétre gyakorolt hatásait.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.