A világ legkegyetlenebb paprikái

A jelenlegi legerősebb paprika nagyjából 1500-szor erősebb az Erős Pistánál, de a nemesítők még nem érték el a végső határt. A paprikatermesztők közötti harc az 1990-es évek elején kezdett kiéleződni.

Forrás: Origo.hu2022. 04. 12. 11:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy szeretjük a csípős ételeket, és a paprikáink a világ élvonalába tartoznak csípősség tekintetében is, de ez nem igaz. A gyakran használt paprikakészítmények, például az Erős Pista csípősségi értéke nagyjából 1000 az erősség mérésére használt Scoville-skálán (SHO), de a legerősebb hegyes paprikáink is alig haladják meg a 2500-as értéket.

Ez szinte semmi a mostani Guinness-rekorder paprika, a Carolina Reaper (karolinai arató) 1,6 milliós átlagos erősségi értékéhez. (Ugyanennek a paprikának a „csúcserőssége” elérheti a 2,2 millió SHO-t.) A paprika magját Magyarországon is meg lehet vásárolni.

Ahhoz, hogy ezt az iszonyú erősséget el tudjuk képzelni, tudnunk kell, hogy a Tabasco-szósz csípőssége 5000 körüli, a híres jalapeno paprikáé maximum 8000, a rendőrségi paprikaspray erőssége nagyjából 2 millió, és a paprika erősségéért felelős vegyi anyag, a tiszta kapszaicin csípőssége 15-16 millió SHO.

Miért van szükség ilyen erős paprika nemesítésére? Noha különféle divatos szószokban felhasználják ezeket az önmagukban fogyaszthatatlan paprikafajtákat,

a nemesítés fő hajtóereje a „legerősebb paprika” létrehozásával járó dicsőség.

A paprikatermesztők közötti harc az 1990-es évek elején kezdett kiéleződni. Addig csupán két paprika – a habanero és a „skót sapka” (Scotch bonnet) érte el a 350 000-es Scoville-értéket. 1994-ben egy hibrid fajta, a Red Savina Habanero döntötte meg ezt a rekordot 570 000-es értékkel. Erről több mint egy évtizedig azt gondolták, hogy nem lehet túlszárnyalni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.