Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy szeretjük a csípős ételeket, és a paprikáink a világ élvonalába tartoznak csípősség tekintetében is, de ez nem igaz. A gyakran használt paprikakészítmények, például az Erős Pista csípősségi értéke nagyjából 1000 az erősség mérésére használt Scoville-skálán (SHO), de a legerősebb hegyes paprikáink is alig haladják meg a 2500-as értéket.
Ez szinte semmi a mostani Guinness-rekorder paprika, a Carolina Reaper (karolinai arató) 1,6 milliós átlagos erősségi értékéhez. (Ugyanennek a paprikának a „csúcserőssége” elérheti a 2,2 millió SHO-t.) A paprika magját Magyarországon is meg lehet vásárolni.
Ahhoz, hogy ezt az iszonyú erősséget el tudjuk képzelni, tudnunk kell, hogy a Tabasco-szósz csípőssége 5000 körüli, a híres jalapeno paprikáé maximum 8000, a rendőrségi paprikaspray erőssége nagyjából 2 millió, és a paprika erősségéért felelős vegyi anyag, a tiszta kapszaicin csípőssége 15-16 millió SHO.