Elfogyhat a sör Oroszországban

Oroszország a világ egyik legnagyobb gabonatermelője, viszont szinte teljes egészében importálja a sör egy nélkülözhetetlen összetevőjét, a komlót. Az ukrajnai háború miatt vészesen fogynak a készletek, és egyelőre nincs utánpótlás.

Forrás: Origo.hu2022. 04. 25. 15:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országban egyre inkább fenyegető komlóhiánytól tartva az orosz sörfőzők segítséget kértek a mezőgazdasági minisztériumtól, hogy alternatív ellátási forrásokat találjanak a következő néhány évre.

A komló – a víz, az élesztő és az árpamaláta mellett – a sörgyártáshoz szükséges négy alapanyag egyike – olvasható az Origó cikkében.

Oroszország az évente felhasznált mintegy 7500 tonna nyersanyag 98 százalékát importálja.A fő beszállítók a Cseh Köztársaság, Németország és az Egyesült Államok, utóbbi az ukrajnai háború miatt leállította az Oroszországba irányuló komlószállításait.

A sörfőzdék képviselői figyelmeztették az orosz mezőgazdasági minisztériumot, hogy a jelenlegi komlókészleteik legfeljebb még néhány hónapig tartanak ki. Ha azonban a nyugati szankciók okozta zavarok az ellátási láncokban idén nyáron is folytatódnak, akkor az ágazat komoly válsággal néz szembe.

Különösen azért, mert a sör iránti hazai kereslet csak növekedhet, mivel olyan óriások, mint a Carlsberg, a Heineken és az AB InBev bejelentették, hogy az ukrajnai invázió miatt felfüggesztenék oroszországi tevékenységüket.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.