Rekedtség kezelése gyerekeknél

Nem csak légúti betegségek okozhatják, ha a gyermek bereked. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen egyéb kiváltó okai lehetnek és hogyan zajlik a rekedtség kezelése gyerekeknél – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: Origo.hu2022. 04. 23. 12:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rekedtség kiváltó okai

A rekedtség kezelése gyerekeknél minden esetben személyre szabott, a kiváltó ok függvényében történik. Rekedtséget okozhatnak légúti betegségek, a légszennyezettség (dohányfüst, szennyezett levegő belélegzése), és a nem megfelelő hanghasználat.

Légszennyezettség és a dohányzás

A nyugalmi légzésszám felnőtt embernél percenként 16, gyermeknél akár a duplája is lehet. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek egészségét még inkább befolyásolja a belélegzett levegő minősége. Ha rendszeresen forgalmas utak mellett sétálunk, a gyerekek több porszemcsét, koromszemcsét és egyéb szennyeződéseket lélegeznek be, amit a légutak védelmi rendszerének kell ártalmatlanná tennie.

Annak érdekében, hogy megelőzzük, hogy a légszennyezettség a hangszálak egészségét is befolyásolja, a szabadban töltött időt, kisebb gyerekeknél a levegőztetés idejét igyekezzünk a forgalmas utaktól távoleső játszótereken, parkokban tölteni. Már az is segít, hogy a mindennapi közlekedés során az útvonalunkat úgy módosítjuk, hogy akár a távolságot növelve inkább a csendesebb mellékutak felé kerülünk.

Dr. Holpert Valéria a passzív dohányzás veszélyeire is felhívja a figyelmet. Nagyon fontos, hogy a gyerekek mellett az otthonunkban és az autóban se dohányozzunk!

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.