Óriási sláger a ritka pókfélék adás-vétele a feketepiacon

Sajnos ez egyes fajok fennmaradását veszélyezteti.

Forrás: Vg.hu2022. 05. 24. 8:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási a kereslet a pókfélék iránt, viszont a piac nagyrészt szabályozatlan – idézi az ABC News híreit a VG. A pókok, tarantulák és skorpiók népszerű háziállatnak számítanak és világszinten sokan vásárolják őket. A szabályozás és felügyelet nélküli kereskedelmük azonban a fajok fennmaradását veszélyeztetik.

A pókfélék kereskedelmének 80 százaléka felett semmilyen ellenőrzés nincs

– ezt a piacot két évtized óta tanulmányozó kutatók állapították meg.

Több mint 1200 pókfélével, köztük pókokkal és skorpiókkal kereskednek világszerte – olvasható a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a legnépszerűbb pókfélék közül a császárskorpiók 77 százalékát a vadonban fogták és adták el. Ezekből az állatokból a megfigyelt időszakban egymillió példányt importáltak az Egyesült Államokba.

 

A tarantulafajok több mint 50 százalékával kereskedtek ez idő alatt.

A jelentések szerint az összes forgalmazott pókféle kétharmadát a vadonban fogják, ami rendkívül negatív hatással van a populációra. Ha folytatódik a vadon élő pókfélék befogása, akkor egyes fajok a kihalás szélére kerülhetnek.

Valószínűleg bárki, aki megvásárol egy ilyen állatot nincs tisztában azzal, hogy az valószínűleg pár héttel korábban még egy esőerdőben vagy sivatagban bolyongott

– mondta Alice Hughes, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, hogy vannak fajok, amik a szabályozatlan befogások miatt már most is veszélyeztetettek lehetnek.

A probléma rendszer szintű. Az ismert gerinctelen fajok közül egy százaléknál is kevesebbet védenek a Nemzetközi Természetvédelmi Unió intézkedései. A veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény az 52 060 ismert pókfaj közül mindössze 39-et véd. Hughes szerint ezek az elhanyagolt fajok rendkívül nagy veszélyben vannak a kisállat-kereskedelem miatt – olvasható a VG oldalán.

Mivel a pókfélék kereskedelme nincs szabályozva, így megfelelő mennyiségű adat sem áll rendelkezésre erről a piacról. Ez egy esetleges védelmi politika kidolgozását szinte lehetetlenné teszi.

A teljes, eredeti cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.