időjárás 30°C Pál 2022. június 30.
logo

Tizenhét év után újra vb-döntőben a női válogatott!

Óriási sláger a ritka pókfélék adás-vétele a feketepiacon

Forrás: Vg.hu
2022.05.24. 08:34 2022.05.24. 09:08
Óriási sláger a ritka pókfélék adás-vétele a feketepiacon

Óriási a kereslet a pókfélék iránt, viszont a piac nagyrészt szabályozatlan – idézi az ABC News híreit a VG. A pókok, tarantulák és skorpiók népszerű háziállatnak számítanak és világszinten sokan vásárolják őket. A szabályozás és felügyelet nélküli kereskedelmük azonban a fajok fennmaradását veszélyeztetik.

A pókfélék kereskedelmének 80 százaléka felett semmilyen ellenőrzés nincs

– ezt a piacot két évtized óta tanulmányozó kutatók állapították meg.

Több mint 1200 pókfélével, köztük pókokkal és skorpiókkal kereskednek világszerte – olvasható a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a legnépszerűbb pókfélék közül a császárskorpiók 77 százalékát a vadonban fogták és adták el. Ezekből az állatokból a megfigyelt időszakban egymillió példányt importáltak az Egyesült Államokba.

 

A tarantulafajok több mint 50 százalékával kereskedtek ez idő alatt.

A jelentések szerint az összes forgalmazott pókféle kétharmadát a vadonban fogják, ami rendkívül negatív hatással van a populációra. Ha folytatódik a vadon élő pókfélék befogása, akkor egyes fajok a kihalás szélére kerülhetnek.

Valószínűleg bárki, aki megvásárol egy ilyen állatot nincs tisztában azzal, hogy az valószínűleg pár héttel korábban még egy esőerdőben vagy sivatagban bolyongott

– mondta Alice Hughes, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, hogy vannak fajok, amik a szabályozatlan befogások miatt már most is veszélyeztetettek lehetnek.

A probléma rendszer szintű. Az ismert gerinctelen fajok közül egy százaléknál is kevesebbet védenek a Nemzetközi Természetvédelmi Unió intézkedései. A veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény az 52 060 ismert pókfaj közül mindössze 39-et véd. Hughes szerint ezek az elhanyagolt fajok rendkívül nagy veszélyben vannak a kisállat-kereskedelem miatt – olvasható a VG oldalán.

Mivel a pókfélék kereskedelme nincs szabályozva, így megfelelő mennyiségű adat sem áll rendelkezésre erről a piacról. Ez egy esetleges védelmi politika kidolgozását szinte lehetetlenné teszi.

A teljes, eredeti cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.