Cibetmacska babák születtek Magyarországon

Binturongok (Arctictis binturong) születettek a Szegedi Vadasparkban, a cibetmacska faj kölykeit már a látogatók is megfigyelhetik az Ázsia-ház melletti kifutójukban – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Forrás: MTI2022. 05. 23. 10:25
null
Perth, 2017. november 11. A Perth-i Állatkert által 2017. november 11-én közreadott, keltezetlen felvétel az állakert két fiatal, külöbözõ nemû binturongjáról (Arctictis binturong) az anyaállat mellett. A 119 éve fennálló intézményben elõször szaporodott a Délkelet-Ázsiában honos, medvemacskának is nevezett emlõsfaj. (MTI/EPA/AAP/Perth-i Állatkert) Fotó: -------------------
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két hím télen látta meg a napvilágot az Ázsia-házban, egy a látogatók elől elzárt területen, ahol nyugodt körülmények között nevelhette őket az anyjuk.

Azóta szépen felcseperedtek, és már elég nagyok ahhoz, hogy felfedezzék külső kifutójukat. Így alkalom nyílhat arra, hogy a látogatók is megfigyelhessék őket.

A binturong az egyik legnagyobb termetű, és talán a leglátványosabb cibetmacskaféle, amelyet európai fajmentő tenyészprogram keretében tart a vadaspark.

A binturong első ránézésre medveszerű, de mászik, mint a macska, a testalkata viszont a nyestekére emlékeztet. Az egyik legnagyobb cibetmacskaféle testhossza csaknem egy méter, tömege eléri a 14 kilogrammot. Jellegzetessége a rendkívül izmos, hosszú farok, amellyel – az óvilági emlősök között ritka módon – kapaszkodni is tud.

 

A főleg fákon élő és éjszakai életmódot folytató ragadozó különleges tulajdonsága egyedi illata, mely sokakat a pattogatott kukoricáéra emlékeztet.

Fotó: Wikipédia

Bár alapvetően kisebb állatokat zsákmányol, szívesen és sokat fogyaszt növényi eredetű táplálékokat is, köztük leginkább gyümölcsöket.

A binturongok az Indokínai-félsziget sűrű erdeiben élnek, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint egyre csökkenő számban. Elsősorban az élőhely elvesztése, a fakitermelés és az ültetvények térhódítása, valamint a vadászat, vadbefogás veszélyezteti.

Borítókép: Fiatal binturongjok (Arctictis binturong) az anyjuk mellett a Perth-i Állatkertben. (MTI/EPA/AAP/Perth-i Állatkert)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.