Az erkélyen is nevelhetünk zöldséget és virágokat

Nem mindenkinek van kertje, de szerencsére nem kell lemondania a zöldségtermesztés örömeiről azoknak sem, akik mindössze egy kis balkonnal vagy terasszal rendelkeznek. Ez főleg a városban lakókra jellemző – írja a Tolna megyei hírportál, a teol.hu.

Forrás: teol.hu - MEDIAWORKS2022. 06. 03. 11:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan zöldségeket érdemes a balkonra ültetni, amelyek nem igényelnek sok helyet. Ilyenek például a paradicsom és a paprika. Szintén ilyen a zöldhagyma és a fokhagyma is, de ne feledkezzünk meg a különböző fűszernövényekről sem. Termeszhetünk petrezselymet, metélőhagymát, mentát, koriandert, rozmaringot, vagy akár bazsalikomot is. A balkonkertészkedés során az egyik legfontosabb tényező az, hogy milyen fekvésű a teraszunk, hiszen ez határozza meg azt, hogy mit ültethetünk.

Fontos, hogy elegendő napfény érje az erkélyünket, ezáltal pedig a növényeinket is, ha déli vagy nyugati fekvésű, akkor szinte egész nap odasüt a nap, így bármit termeszthetünk, ugyanakkor a keleti fekvésű erkély reggelente kap fényt, így ide inkább fűszernövényeket és gyökérzöldségeket tegyünk. 

Az északi fekvésű teraszok jellemzően árnyékosak, ám itt is tudunk zöldségeket termeszteni, a petrezselyem és a zöldhagyma például nagyon jól érzik magukat ilyen körülmények között is. 

A petrezselyem jó választás arra is, ha csak a zöldjét szeretnénk felhasználni levesbe, salátákhoz vagy sütéshez. Az erkélyen vagy balkonon a legtöbben virágokat tartanak, melyek színesítik, feldobják a lakáshoz tartozó részt is. A muskátli, a petúnia, a szőlővirág remek választás erre a célra, de jól mutat a banánfa vagy a citromfa is. 

A locsolásukról, tápoldatozásukról ne feledkezzünk meg nyáron sem.

 Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.