Bioárammal működő művégtagot adaptálnak hazánkban

Egy zalaegerszegi fiatal kapja.

Forrás: Origo.hu2022. 07. 24. 12:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már-már science fiction filmekbe illő alkarprotézis adaptálásával ismerkedhettek meg a Zala megyei Szent Rafael Kórház munkatársai – számolt be a hírről a közösségi médiában a zalaegerszegi kórház.A Zala Megyei Szent Rafael Kórház Központi Fizioterápiás Osztályának négy gyógytornásza és egy ergoterapeutája számára lehetőség nyílt a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikáján egy új fejlesztésű bioárammal működő protézis adaptációjának megismerésére. A zalai kórház közösségi oldalaszerint a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika igazgatóhelyettese Dr. Patczai Balázs meghívására, a kllinikán dolgozó fizioterapeutákkal közös szakmai konzultáción és gyakorlati bemutatón vettek részt – olvasható az Origo cikkében.

A baleseti sérülésből adódó végtaghiány esetében jelenleg három végtagpótlási lehetőség áll rendelkezésre.A legélethűbb kozmetikai protézis csupán esztétikai funkciót képvisel a beteg számára. A mechanikus végtagprotézissel már kivitelezhetőek bizonyos alapfunkciók, de a megszokott életvitelt jelentős mértékben korlátozva tudja folytatni a páciens. Ezeket a protéziseket a társadalombiztosítás alanyi jogon finanszírozza.

A harmadik változat a bioelektromos protézis, mely egyedi engedélyeztetéssel válik elérhetővé. A 16 féle funkció kivitelezére képes protézis külleme futurisztikus, robotkézhez hasonló megjelenésű, amit a fiatal páciensek kedvelnek. Kérésre azonban esztétikai borítást is kaphat a pótolt végtag.A különböző fogástípusok egy gomb segítségével kapcsolhatók át, az erőfogást képviselő ökölbeszorított kéz, majd nyújtott ujjak funkciójától a precíziós fogásokat képviselő különböző típusú ujjbegyfogásokig. Az ujjak külön is működtethetőek, a fogás erőssége állítható.Az alkarprotézis az amputáció után, a seb teljes gyógyulását követően helyezhető fel a végtagcsonkra.Az egyedi engedélyezés előtt, betanítási folyamat során mérik fel a beteg alkalmasságát a segédeszköz használatára. A fogástípusok sokfélesége rengeteg önellátási, munka- és szabadidős tevékenység kivitelezését teszi lehetővé, úgy, mint a tojás megfogása a konyhai munkafolyamatokban, az öltözködés, vagy akár könnyebb súlyú tárgyak megemelése, az irodai munka során az írástevékenység megvalósulása, autóvezetés a szükséges átalakításokkal.

A funkciók változatosságának a páciens türelme és kitartása szab határt, melynek eredményeként életminősége jelentős mértékben javul, mellőzve a kiszolgáltatottság érzést. A fenti alkarprotézis adaptálását egy Zalaegerszegen élő fiatal férfi számára tervezik, akinek rehabilitációs folyamatába kórházunk fizioterapeutáit is bevonják. Így - a traumatológiai ellátás mellett - egy újabb szakmai együttműködés valósulhatott meg a Pécsi Tudomány Egyetem és a Zala Megyei Szent Rafael Kórház között.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: A funkciók változatosságának a páciens türelme és kitartása szab határt, így életminősége is jelentős mértékben javulhat (Forrás: Zala Megyei Szent Rafael Kórház)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.