Nyaralás alatt a testtömeg szinten tartása, a hízás elkerülése lehet a cél

A nyári időszakban táplálkozási szokásaink kissé megváltoznak. Egyrészt annak köszönhetően, hogy a kánikula alatti napokon a könnyebben emészthető, magasabb víztartalmú ételek – például a turmixok, smoothie-k, saláták, levesek, töltött és rakott ételek – kívánatosabbak a magasabb zsírtartalmú, nehezen emészthető ételeknél. Mindemellett a nyaralás ideje alatti étkezések általában nem a jól megszokott otthoni rend szerint alakulnak, ami akár nemkívánatos testtömeg-növekedéssel is járhat – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 07. 30. 10:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hőség miatt folyadékigényünk megnő, így ebben az időszakban az eddigieknél is fontosabb, hogy a nap folyamán kis mennyiségekben, de folyamatosan fedezzük a szükségletet. A hazai ajánlás szerint napi nyolc pohár folyadék elegendő lehet, amennyiben nyári időszakban a „pohár” mennyisége 2,5 deciliter. Ebből a mennyiségből öt-hat pohárnyi mindenképpen ivóvíz legyen, a maradék mennyiséget pedig gyümölcsből, zöldségből és zsírszegény tejtermékből készült, hozzáadott cukormentes italokból ajánlott fedezni (turmix, smoothie, zöldség-gyümölcslé, cukormentes limonádé).

A hozzáadott cukrot is tartalmazó folyadékokat a magasabb energiatartalom miatt érdemes kerülni, de ha a kánikula mellett vagy a nyaralás alatt a fizikai aktivitásunkat fent tudjuk tartani, mértékkel ezek is beilleszthetők az étrendünkbe.

A napi folyadékbevitelhez az ételek víztartalma is hozzájárul, a hidratáció fenntartásához együnk bátran gyümölcsöt és zöldséget, zsírszegény tejtermékeket, ebédre leveseket, amihez illik, ahhoz pedig mártást vagy szószt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)


 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.