Új bizonyíték van rá, hogy a szabadidős tevékenységek csökkentik a halálozási kockázatot

Újabb kutatás erősíti meg, hogy a heti rendszerességgel végzett szabadidős tevékenységek csökkenthetik a halálozási kockázatot az idősebb korosztálynál.

Forrás: MTI2022. 08. 25. 14:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A JAMA Network Open című szaklapban szerdán közzétett tanulmány szerint fontos, hogy az idősebb korosztály heti rendszerességgel olyan szabadidős tevékenységeket végezzen, mint például a gyaloglás, a kocogás, az úszás vagy a teniszezés. Ezek csökkentik a halálozási kockázatot általában is, de különösen a szív- és érrendszeri, valamint a rákbetegségek esetében mutatható ki pozitív hatásuk – derül ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet tanulmányából.

A kérdőíves reprezentatív felmérésen részt vevő személyek száma 272 550 fő volt, életkoruk 59 és 82 év között váltakozott.

A kutatásokból továbbá az is kiderült, hogy az idősebb korosztályból azoknak, akik heti rendszerességgel mozognak, 13 százalékkal nagyobb az esélyük egy rákos megbetegedés túlélésére, mint fizikálisan passzív kortársaiknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.