időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

A nagy esések okozója, avagy amit a patentpedálról tudni kell

Forrás: CsupaSport
2022.09.21. 14:03 2022.09.21. 14:41
A nagy esések okozója, avagy amit a patentpedálról tudni kell

Igazi erőnyerő rendszer, a stabilitás sarokköve vagy a biztos bukás előidézője? Íme az alkatrész, amitől sokan idegenkednek, pedig nem kellene – olvasható a CsupaSport cikkében.

Hogy milyen pedált használunk, az a kerékpározás fajtájától függ. A változatlan szabványmeneteknek köszönhetően bármelyik típusú pedált használhatjuk bármilyen bringán, és érdemes is a saját tekerési szokásainknak megfelelő rendszert választani, s azt szükség esetén akár variálni is. Noha a taposónak is vannak praktikus előnyei (sima cipővel is lehet használni, nem kell rajta állítgatni), mégis igen nyomós indokok billentik a patentpedál felé a mérleget.

1. Kényelem: amennyiben vesszük a fáradságot, és megfelelően beállítjuk, nem kell többé azzal foglalkoznunk, hogy megfelelő helyen legyen a lábfejünk, hiszen lényegében ilyenkor a cipőnk válik a pedálunkká. (Épp ezért a cipő kiválasztása még fontosabb is, mint a pedálrendszeré).

2. Energiamegtakarítás: patentpedálos hajtás esetén körkörösen is tudjuk hajtani a kerékpárt, tehát hatékonyabb az erőátvitel – természetesen csak akkor, ha megfelelően használjuk. Ezt kitartó gyakorlással el lehet sajátítani.

Tippek a pedáltechnika csiszolására: a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer az, hogy felváltva mindig csak az egyik lábunkkal hajtjuk a kerékpárt. Féllábas tekerésnél minél kevésbé „rángatjuk” a kerékpárt előre-hátra, annál jobb és tisztább a körkörös pedálozási technikánk. Egy másik módszer az, ha az egykörnyi hajtást négy szegmensre osztjuk (taposó, húzó, emelő, toló fázis) és néhány fordulatig kizárólag az egyik fázisra koncentrálunk, majd az azt követőre. Ötödik fázisnak pedig beiktatunk olyan pörgetéseket, amelynél mindezt egyszerre próbáljuk kivitelezni.

3. Stabilitás: Patentpedál használata esetén a kezünk mellett a lábunk is stabil kapcsolatot biztosít a kerékpárral. Ez a bringánk uralása szempontjából óriási előny, különösen terepen.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.