A világ négy legveszélyesebb túraútvonala

Lehetünk bármennyire tapasztalt túrázók, bőven találhatunk olyan kihívásokat, amelyek teljesítése életveszélyes – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport.hu2022. 09. 10. 15:04
null
Fotó: zhang yi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Huasan-hegy, Kína

A Huasan egyike Kína öt nagy szent hegyének, ennek megfelelően csúcspontjain templomok és teaházak találhatók. A feljutást két felvonó biztosítja, sokan azonban nem adnak az efféle luxusra, hanem a zarándokok által hegyoldalba vájt, 12 kilométer hosszú ösvényt követik.

A haladást egy darabig lépcsők segítik, amelyeket a sziklafalra erősített fadeszkák váltanak, emellett előfordulnak olyan szakaszok is, amelyeken haladva a sziklafal mélyedéseibe kell tenni a lábat.

A felszerelés kötelező része a karabiner, az útvonal veszélyes szakaszain található láncokba ugyanis ezzel kell biztosítania magát a túrázóknak – a hegy hihetetlen meredeksége és a pallók alatt elterülő mélység elviseléséhez azonban így is erős szívre van szükség.

Hivatalos statisztikát nem vezetnek a halálos áldozatokról, de a szóbeszédek szerint évente százan is életüket veszíthetik itt.

2. El Caminito Del Rey (A király ösvénye), Spanyolország

A Málaga környékén található Via Ferrata útvonalat az 1900-as évek elején alakították ki, hogy a Chorro- és a Gaitanejo-vízeséseknél készülő vízerőművek építkezésén dolgozó munkások kényelmesen tudjanak közlekedni a két hely között. 

Építőanyagot, élelmiszert szállítottak rajta, 1921-ben XIII. Alfonz spanyol király is végigment rajta, ekkor kapta a A király ösvénye nevet. Veszélye sokáig leginkább abban rejlett, hogy a rendszeres karbantartás hiánya miatt a gyalogútból több helyen leszakadtak darabok, és az acélkábel, amihez a karabinert rögzíteni kellett, nem bírta el a nagyobb súlyt – írja a CsupaSport.

Halálos áldozatokról is adtak hírt, ám néhány éve szépen felújították, és most már 18 euróért, vezetett túrán is végigjárható.

A három kilométer hosszú, egy méter széles ösvény néhol száz méterrel a folyó felett halad, a sziklafal oldalától páratlan panoráma nyílik a vidékre. A környéken járva kifejezetten ajánlott célpont a túrázás szerelmeseinek.

El Caminito Del Rey (Forrás: Flickr)

3. Drakensberg Grand Traverse, Dél-Afrika

A Drakensberg-hegység (Sárkány-hegység) mintegy ezer kilométer hosszan nyúlik el a Dél-afrikai Köztársaságon és Lesothón át egészen Szváziföldig. A túrázóknak nagy kihívás az itt található 230 kilométer hosszú Grand Traverse túraútvonal, amelyen 1985 előtt ötvenöten vesztették életüket, azóta nem tartják nyilván az áldozatok számát. Közvetlenül indulás után két rozoga, láncból készült létrát kell megmászni, a folytatásban a sziklás gerinc és a meredek hegyoldalak teszik próbára a túrázókat.

A szeszélyes időjárás állandó veszélyt jelent, és mivel a túra legalább két hétig tart, bőséges ennivalóval és víztartalékkal ajánlott készülni.

A CsupaSport cikke szerint a teljesítésnek egyedül is neki lehet vágni, de jobb észben tartani, hogy az útvonal nem mindenhol van egyértelműen kijelölve, a térképek és a GPS-képes eszközök létfontosságúak. A száraz nyár és a rideg tél helyett tavasszal és ősszel ajánlott nekivágni a túrának.

4. The Maze (Útvesztő), Egyesült Államok

Az Utah államban található Canyonlands Nemzeti Parkba kell utazni a túra teljesítéséhez, és ajánlott minden eshetőségre felkészülni. A Maze (Útvesztő) labirintusát évente átlagban mindössze kétezren keresik fel, nem véletlenül – írja a CsupaSport.

Az útvonalak sokszor végződnek zsákutcában, így fontos tudni, hogy mi a helyes irány. A csúszós és meredek terep a legtapasztaltabb túrázókat is igen nagy kihívás elé állítja, ráadásul vízforrást csak nagyon nehezen lehet találni, éppen ezért indulás előtt mindenképp érdemes tájékozódni és bejelölni a térképen, hogy merre vannak.

The Maze (Útvesztő), Egyesült Államok (Forrás: Flickr)

A kanyonokban haladva számítani lehet sziklaomlásokra és áradásokra, nem véletlen, hogy az illetékes hatóság azt kéri a túrázóktól, hogy amennyire csak lehet, tartsák egymással a kapcsolatot, az útvonaltervüket és a helyzetüket osszák meg a többiekkel.

A kockázatos vállalásnak azért előnye is van: a túrázók annyira komolyan veszik a felkészülést, hogy a halálos balesetek száma elenyésző.

További veszélyes túraútvonalakról, az eredeti cikkben ITT olvashat.

Borítókép: Huasan-hegy, Kína (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.