Alkoholt és vizet is csak mértékkel fogyasszunk a hosszabb túrákon

Nehéz eldönteni, mennyit igyunk egy-egy keményebb túrán, mindenesetre az egyik legfontosabb szempont: ne boruljon fel a szervezet sóháztartása. Tehát inni kell – de vajon alkoholt is lehet? A CsupaSport cikkéből kiderül.

Forrás: CsupaSport2022. 09. 15. 8:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszabb teljesítménytúrákon minden döntésnek nagy a szerepe, ezért amit csak lehet, érdemes előre megtervezni. Ilyen például a frissítés. Ha csak egy-két literrel többet viszünk magunkkal, mint amennyit felhasználunk, feleslegesen terheljük a hátizsákunkat, de azt is el kell kerülni, hogy a legnagyobb melegben megvesszünk a szomjúságtól.

Mire érdemes figyelni?

 

Én legfeljebb két litert veszek a hátamra. A súly elég kardinális kérdés a hosszú túrákon. Ha fogy, pótolom. Nem iszom tiszta vizet, izotóniás keveréket iszom” – mondja Stepanek Sándor Imre, aki eddig hat alkalommal teljesítette a Kinizsi Százast. – Az izotóniás italt általában valamilyen porból keverjük, van ezer fajta. A sóháztartás rendben tartása a lényeg, ha leesik az elektrolitszinted, véged. Jön a vízhólyag, vérhólyag, izomgörcs, egyebek.

 

Ha kiválasztottuk, milyen és mennyi folyadékot viszünk magunkkal, jön a másik kérdés: milyen időközönként és milyen mennyiséget érdemes inni? Az egészben igazából nincsen sok titok.

Úgy kell inni, ahogy kívánja a szervezet. Arra azért figyelni kell, hogy túl sok folyadék bevitele esetén felléphet a vizesedés mint ödéma a végtagokban, illetve a gyomorban mint pangó víz. Ez a sóhiány jele. Ilyenkor nyomni kell a sót, magnéziumot és valami rostosat, ami megköti a vizet. Erre ideális a müzliszelet. Különösen a zabszeletek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.