Jövőre hajtanak végre először méhtranszplantációt egy ausztrál nőn

Az ausztrál, Új-Dél-Walesből származó nő lehet az elsők között az egyik, akin méhtranszplantációt végeznek el Ausztráliában a Sydney-i Royal Nőkórházban mérföldkőnek számító kutatása részeként. A 29 éves Kirsty Bryant műtétjét jövő év elejére tűzték ki, 53 éves édesanyja, Michelle méhét fogja megkapni.

Forrás: ABC News2022. 09. 14. 12:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kirsty 2021-ben vesztette el a méhét, miután szülés közben sürgősen el kellett távolítani a súlyos vérveszteség miatt. Ha a transzplantáció sikeres lesz és a nő teherbe tud esni, akkor abból a méhből hozhatja világra saját gyermekét, amelyből egykoron ő is született – olvasható az ABC News cikkében.

„Abban a méhben fog nevelkedni a saját gyermekem, amelyben annak idején én is. Ezt elsőre elég nehéz feldolgozni, de tudom, hogy ez az egyetlen esélyem arra, hogy gyermekem legyen” – mondta Kirsty Bryant.

A méhtranszplantáció új reményt ad a nőknek, akik saját maguk szeretnék világra hozni gyermeküket. Fotó: Flickr

Ausztráliában még soha nem zajlott le ez a fajta transzplantáció, amely olyan nőknek segít, akiknek vagy nincsen méhe, vagy az elvesztette funkcióját, ezért nem tudnak kihordani egy terhességet. A Sydney-i Royal Nőkórház a második olyan intézmény az országban (a Sydney-i Royal Prince Alfred Kórház volt az első 2019-ben), amely kutatásaival elnyerte a jogot arra, hogy méhátültetést végezzen. Bár a Royal Prince Alfred Kórház felfüggesztette a transzplantációkat a koronavírus-járvány alatt, most újraindítja, hogy jövő év elején ismét elkezdhessék azokat.

Ez idáig világszerte hetven alkalommal végeztek el méhátültetést, többek között Svédországban és az Egyesült Államokban, amelyből negyven esetben gyermek is született.

Rebecca Deans szülész-nőgyógyász specialista vezeti a fent említett kutatást a Sydney-i Royal Nőkórházban. Deans kifejtette, hogy olyan nőknek ad reményt az eljárás, „akik mindig is akartak gyermeket, de sosem voltak képesek teherbe esni vagy végigvinni a várandósságot.”
„Bár még nem jött be a gyakorlatban ez az opció, de így is egy hatalmas lépés afelé, hogy a nőknek újabb megoldást kínáljunk a gyermeknemzésre”  – tette hozzá Rebecca Deans.

 

A transzplantáció segít a hiányzó vagy sérült méhű nőknek

Dr. Deans tizenkét másik műtétet is tervez csapatával Kirsty Bryant beavatkozása mellett. Jövőre hat élő és hat elhunyt donor méhét fogják átültetni a Sydney-i Royal Nőkórházban.

Az élő donorok mindig önzetlen felajánlások, általában a páciens hozzátartozójától. Lehet a testvére, az édesanyja, az unokatestvére vagy a közeli barátja is

– részletezte Dr. Deans. „Az elhunyt donorok többnyire sajnálatos, kiszámíthatatlan balesetek áldozatai, például autóbalesetben vagy agyvérzésben veszítik életüket” – tette hozzá a nőgyógyász. „Természetesen ezek az emberek azt választották, hogy haláluk után szervdonorok szeretnének lenni, a továbbiakról pedig szeretteikkel egyeztetünk” – emelte ki Dr. Deans.

A transzplantációra váró nők közé tartoznak a Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser-szindrómában szenvedők is, akik hiányzó, vagy alulfejlett méhhel vagy női nemi szervekkel rendelkeznek. Körülbelül ötezer nőből egy születik ezzel a rendellenességgel. Más jelöltek azért várnak transzplantációra, mert műtéti úton távolították el méhüket méh- vagy méhnyakrák miatt, avagy szülési komplikációk következtében.

Persze léteznek egyszerűbb módszerek is, mint például az örökbefogadás vagy a béranyaság, de rengeteg nő vágyik arra is, hogy maga hordja szíve alatt saját gyermekét

– mutatott rá a szülésznő.
 

A transzplantátumokat később eltávolítják

A világ első sikeres méhátültetését 2012-ben, Svédországban Mats Brännström professzor hajtotta végre, aki 2023-ban Sydneybe fog utazni, hogy felügyelje a Sydney-i Royal Nőkórház transzplantációit.

Dr. Deans a méhátültető műtétekkel kapcsolatban  megjegyezte, hogy míg a donorokból akár tíz órán keresztül tart eltávolítani a szervet, addig az átültető műtétek két–négy órán keresztül tarthatnak. „Egy donor esetében a szerv kivétele jóval bonyolultabb, ugyanis a szervet körülvevő véredényeket is ki kell műteni vele együtt” – világított rá a nőgyógyász.
 

Kirsty Bryant esetéhez hasonlóan gyakran idősebb a donor, mint a várományos, de hormonkezeléssel termékeny marad a méh. Fotó: Flickr


Dr. Deans hozzátette, ha egy donor idősebb, akkor jobb, ha már elérte a menopauzát vagy öt éven belül elérné azt. Egy idősebb nő méhe megfelelő hormonkezeléssel képes egészséges csecsemőt világra hozni. „A méh nagyon jól tud funkcionálni, ha megkapja az ehhez szükséges hormonokat” – szögezte le.

Mind a donort, mind a befogadót átvilágítják és a kórházi etika szerint fogadják be az eljárásba. „Szervadományozásnál felmerül az erkölcsi dilemma, hogy a két, műtétbe bevont emberből csak az egyik jár jól” – fejtette ki Dr. Deans.

A befogadóknak immunszuppresszánst kell szedniük, hogy szervezetük ne lökje ki magából az átültetett szervet. A gyógyszerek azonban mellékhatásokkal járnak, így 

a méhátültetés általában átmeneti jellegű. Minden olyan átültetett méhet eltávolítanak, amellyel már egy vagy két gyermek megszületett.

„Ez a tény megkülönbözteti a többi transzplantációtól, de így is általában öt évig tart, ami elegendő idő a gyermeknemzéshez” – ismertette a nőgyógyász.
 

Csodálatos ajándék

A Sydney-i Royal Nőkórház kutatási projektjét öt évre tervezik olyan ausztrál intézményekkel, mint a Westmead, Blacktown, Campbelltown and Prince of Wales kórházak. Dr. Dean legfőbb célnak azt jelölte meg, hogy a jövőben lehessen a méhátültetést önálló termékenységi kezelésként is felajánlani még több páciensnek.

„Végig kell menni a kutatási és kísérletezés útján, hogy a végén bizonyíthassuk a procedúra érdemlegességét” – szögezte le a szülésznő. Svédországban Brännström professzor és csapata kibővítette a kutatás területét és a kezelési központot létesítenek Skandináviára vonatkozóan.

Hat embriót tárolnak Sydneyben Kirsty Bryant részére, miközben édesanyjával várják a jövő évben esedékes műtétet.

Édesanyám csodálatos ajándékot ad nekem. Hihetetlenül nagylelkű, mindig is miatta akartam anya lenni

– mondja Kirsty Bryant.
„Nem fog jobb anyává tenni, ha magam hordom ki a gyermekemet. De egyszer legalább szeretném érezni, ahogy mozog és rúg a bennem növekvő élet. Csak esélyt szeretnék arra, hogy ezt megéljem.”  
 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.